Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва подборът на европейски прокурори от България

Снимка: Facebook / Laura Codruța Kövesi

Oт 10 до 13 февруари ще протече подборът на кандидатите за заместници на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщи Висшият съдебен съвет. Прокурорската колегия ще изслуша по азбучен ред допуснатите 35 магистрати. 

Според регламента за създаване на Европейската прокуратура, те трябва да са действащи магистрати, независимостта им да е извън съмнение, да нямат наказания и да знаят добре английски език. В рамките на 10 минути магистратите ще представят мотивите си за кандидатстване и ще отговарят на поставените питания. Първоначално България имаше право на двама делегирани обвинители, но заради очаквания голям обем от работа квотата бе увеличена до 10.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 септември 2024 г.

На вниманието на българите във Париж, но не само – Фестивал на българското кино предстои във френската столица, а тази година и публиката в София може да се включи в събитието, като гласува за предпочитаната късометражна филмова история...

публикувано на 04.09.24 в 19:00

За 5 дни Стара Загора става столица на бирата

Незабравими изживявания със свежо пиво, специално разработени бирени алкохолни и безалкохолни коктейли, любими български и чужди хип-хоп и рок хитове и български фолклор, както и различни вкусни мезета обещава Общината в Стара Загора за поредния..

публикувано на 04.09.24 в 07:15

В средата на седмицата – слънчево, но с облаци и краткотраен дъжд

В сряда , 4 септември, времето ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развие купеста облачност и на отделни места в планинските и източни райони ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток...

публикувано на 03.09.24 в 19:40