Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природен парк предлага маршрути за осиновяване

Снимка: bulgariatravel

Туристическите пътеки из Шуменското плато си търсят покровители. Инициативата „Стани покровител“ е по повод рождения ден на Природен парк „Шуменско плато“ – 5 февруари 1980 г.. На територията му има седем основни пешеходни маршрута, четири тематични, три веломаршрута и едно трасе за скално катерене.



По думите на директора на парка инж. Васил Василев, от бъдещите партньори ще се търси сътрудничество при поддържане на маркираните пътеки.
Покровители вече имат маркираните пътеки за колоездене, за които се грижат от Велоклуб „Илчов баир“, както и туистическият маршрут „Вълшебството на гората“, който преминава в близост до най-високата точка на Шуменското плато – Търнов табия.



Започнал е процес и за подновяване на споразуменията с фирми, спортни клубове и неправителствени организации за поддържане на заслоните в парка.



Инж. Васил Василев казва, че екипът му е готов да си сътрудничи с всеки, който иска да стане „покровител“ на различни обекти. „Покровителят“ поддържа, почиства и използва избрания обект с доброволен труд със съдействието на Дирекцията. Има възможност и да се постави информационна табела, показваща кой се грижи за даденото място“, уточнява директорът на природния парк.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10

"Трабант фест" в Тетевенския Балкан

Тетевенското курортно село Рибарица е домакин на дванадесетото издание на "Трабант фест", съобщиха организаторите от Национален клуб Трабант. Любителите на марката се събират на 6 юли (събота) в местността "Костина", където ще дефилират близо сто..

публикувано на 06.07.24 в 07:15

Ютюбъри от САЩ дойдоха в България, за да разберат, защо хората бягат от нея – вижте какво откриха

"80 часа в държавата, от която всички бягат" – така се казва документално филмче за България на известните създатели на съдържание в Yputube "Yes Theory", съобщава "Дневник". Авторите на видеото, което само за 3 дни събра над 1,1 милиона..

публикувано на 05.07.24 в 20:05