Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

165 години от основаването на първото читалище в България

Снимка: архив

Днес се навършват 165 години читалищно дело в България. На този ден през 1865 г. в гр. Свищов е основавано първото българско народно читалище по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович. 

В него са учредени първият български музей, първата обществена библиотека с дарение от 800 книги на различни езици, създаден е първият български хор за многогласно пеене.

Още от категорията

Писателят Георги Господинов с поредна международна награда

Българският писател Георги Господинов е получил наградата на фестивала "Узедомски литературни дни",  информира БНР "Хоризонт ". Литературният форум е кръстен на името на германския остров Узедом, разположен във водите на Балтийско море, събиращ границите..

публикувано на 17.04.21 в 19:53

Призът за кино на Европейския парламент – с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 14.04.21 в 13:59

Изложбата "Между две епохи“ представя художника Андрей Даниел

Специална експозиция ще представя творчеството на художника Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия до 13 юни. Откриването е днес в 17.00 ч. Изложбата е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва..

публикувано на 13.04.21 в 05:25