Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Костадин Ангелов: Наблюдаваме началото на третата вълна на Covid-19

В началото на март трябва да започне масовата имунизация в България

Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БТА

„През последните седмици има устойчива тенденция за увеличаване на броя на заразените с коронавирус“, обяви на редовния брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Случващото се е начало на третата вълна, – категоричен беше той. – Темпът на заболеваемост и смъртност у нас е съпоставим с този в Европа – въпреки по-либералните противоепидемични мерки“.

„Броят на заразените вече е по-висок от този на излекуваните“, каза още министърът. От началото на седмицата 143 на 100 хил. души се разболяват от коронавирусна инфекция. „Това означава, че заболеваемостта се е увеличила с 32% в сравнение с предходните седем дни“, информира ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. 

Ген. Венцислав Мутафчийски
За същия период смъртността е нараснала с 4%, а броят на приетите в болница – с 15%. Дванайсет области попадат в червената зона с над 120 на 100 хил. души заболели.

„Изследването с антигенни тестове на учениците ще бъде доброволно и родителите ще изразяват съгласието или несъгласието си в декларация“, подчерта доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев
Той поясни, че скринингът ще се провежда само в училищата, но не и в детските ясли и градини. Междувременно над 29 хил. учители и непедагогически служители бяха изследвани с антигенни тестове и от тях 74 са дали положителен резултат.

Най-късно на 5 март членовете на изборните комисии ще бъдат ваксинирани с първата доза, за да има време за поставянето на втората до изборите и за придобиването на имунитет, съобщи здравният министър. – До края на месеца ще получим 360 хил. дози ваксини – 260 хиляди на AstraZeneca и общо 100 хиляди на Pfizer/BioNTech и Moderna, а през март – над 400 хил. дози“.

България заема 26-о място по заболеваемост в европейската общност и 15-о място по смъртност. Заетите болнични легла за пациенти в по-леко състояние на коронавирус са 35%, а настанените хора на интензивно лечение заемат 38 на сто от определените за това болнични места. 9764 медици от началото на епидемията са се срещнали с Covid-19 – от тях активните случаи са 690.

„В първите дни на март ще бъдат поставени последните ваксини на хората от третата фаза според Националния ваксинационен план и ще започне масовата имунизация“, съобщи министърът. При 200 заболели на 100 хил. души ще се обсъди въвеждането на по-строги мерки, добави той.

Снимки: БТА и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В събота и неделя ще има пролетно слънце, в планините ще вали

В събота, 27 април, минималните температури в страната ще са между 5 и 10°, в София 5°. Сутринта ще е слънчево. По обяд над Западна България, а след обяд и над Централна, ще се заоблачи в планините ще превали и прегърми. На изток ще е слънчево...

публикувано на 26.04.24 в 19:30

България днес - 26 април 2024 г.

В края на седмицата Слънцето ни се усмихна с усещане, че чудото предстои. Тази събота православните християни отбелязват Лазаровден, а в неделя - Цветница. Специално за Радио България богословът Александра Карамихалева ще ни припомни духовния..

публикувано на 26.04.24 в 19:00

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01