Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Костадин Ангелов: Наблюдаваме началото на третата вълна на Covid-19

В началото на март трябва да започне масовата имунизация в България

Проф. Костадин Ангелов
Снимка: БТА

„През последните седмици има устойчива тенденция за увеличаване на броя на заразените с коронавирус“, обяви на редовния брифинг за разпространението на Covid-19 здравният министър проф. Костадин Ангелов. „Случващото се е начало на третата вълна, – категоричен беше той. – Темпът на заболеваемост и смъртност у нас е съпоставим с този в Европа – въпреки по-либералните противоепидемични мерки“.

„Броят на заразените вече е по-висок от този на излекуваните“, каза още министърът. От началото на седмицата 143 на 100 хил. души се разболяват от коронавирусна инфекция. „Това означава, че заболеваемостта се е увеличила с 32% в сравнение с предходните седем дни“, информира ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. 

Ген. Венцислав Мутафчийски
За същия период смъртността е нараснала с 4%, а броят на приетите в болница – с 15%. Дванайсет области попадат в червената зона с над 120 на 100 хил. души заболели.

„Изследването с антигенни тестове на учениците ще бъде доброволно и родителите ще изразяват съгласието или несъгласието си в декларация“, подчерта доц. Ангел Кунчев, държавен здравен инспектор.

Доц. Ангел Кунчев
Той поясни, че скринингът ще се провежда само в училищата, но не и в детските ясли и градини. Междувременно над 29 хил. учители и непедагогически служители бяха изследвани с антигенни тестове и от тях 74 са дали положителен резултат.

Най-късно на 5 март членовете на изборните комисии ще бъдат ваксинирани с първата доза, за да има време за поставянето на втората до изборите и за придобиването на имунитет, съобщи здравният министър. – До края на месеца ще получим 360 хил. дози ваксини – 260 хиляди на AstraZeneca и общо 100 хиляди на Pfizer/BioNTech и Moderna, а през март – над 400 хил. дози“.

България заема 26-о място по заболеваемост в европейската общност и 15-о място по смъртност. Заетите болнични легла за пациенти в по-леко състояние на коронавирус са 35%, а настанените хора на интензивно лечение заемат 38 на сто от определените за това болнични места. 9764 медици от началото на епидемията са се срещнали с Covid-19 – от тях активните случаи са 690.

„В първите дни на март ще бъдат поставени последните ваксини на хората от третата фаза според Националния ваксинационен план и ще започне масовата имунизация“, съобщи министърът. При 200 заболели на 100 хил. души ще се обсъди въвеждането на по-строги мерки, добави той.

Снимки: БТА и БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ще купуваме оборудване за още два хеликоптера за гасене на пожари, реши Съветът по сигурността

Правителството работи за максимално съкращаване на сроковете за обезщетения за пострадалите при пожарите от последните дни в страната. Всички засегнати от огъня могат да получат от Агенция "Социално подпомагане" до 1578 лв. за спешни нужди. Това стана ясно..

публикувано на 19.07.24 в 19:41

През почивните дни ще превали, остава топло и горещо

В събота  до обяд ще е слънчево. След пладне ще се заоблачава и до полунощ на много места ще превали кратко, но интензивно с гръмотевици. На северозапад има опасност от градушки. Минималните температури ще са между 18° и 24°, в Русе 27°, в София 18°...

публикувано на 19.07.24 в 19:05

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39