Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Испанско кино за ценители

Снимка: Институт Сервантес

Дни след като отбеляза 15 години от началото на присъствието си в България, Институт Сервантес прави подарък на любителите на седмото изкуство у нас. От 12 февруари стартира нова онлайн кинопоредица, посветена на испанската актриса Анхела Молина. Тази забележителна актриса от испанската кинематография ще бъде отличена за невероятната си кариера с Почетна награда Гоя по време на церемонията на тазгодишните награди. Анхела Молина има зад гърба си почти сто филма, дело на някои от най-големите испански режисьори. Кариерата ѝ е белязана от участието ѝ в множество международни продукции, от които най-решаваща роля изиграва работата ѝ с Бунюел. 

Начало на филмовия маратон ще постави „Сабина“ (1979), който потапя зрителя в мистериозен свят, обгърнат от легенди и митове. След това идва ред на „Половината небе“ (1986) – разказ за една жена, която се справя сама с предизвикателствата на живота. „В любовта e така“ (1989) е последното заглавие от кинопоредицата. Филмът възражда традиционната испанска песен (копла) като представя случващото се на музикалната сцена и задкулисната действителност.

Филмите ще бъдат със свободен достъп и със субтитри на български език.

Още от категорията

Призът за кино на Европейския парламент – с ново лице

Знаете ли, че Европейският парламент е единствената подобна институция, която, заедно с Европейската филмова академия, присъжда награда за кино. Учредена през 2007 година като символ на ангажимента на ЕП към културата на стария континент,..

публикувано на 14.04.21 в 13:59

Изложбата "Между две епохи“ представя художника Андрей Даниел

Специална експозиция ще представя творчеството на художника Андрей Даниел в Софийската градска художествена галерия до 13 юни. Откриването е днес в 17.00 ч. Изложбата е специална, защото е замислена още през 2019 г. и дори художникът започва..

публикувано на 13.04.21 в 05:25

„Рефлектор“ – нещо като филм, нещо като опера…

Човекът и пандемията – това е основната тема в „Рефлектор“, новия проект на Димитър Бодуров . Известният джаз пианист, композитор и продуцент го осъществява заедно с брат си – тромпетиста Нейко Бодуров. Тяхната идея е да предадат рефлексиите от..

публикувано на 12.04.21 в 14:38