Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Балкански автори написаха Бяла книга за езиковия спор между България и Северна Македония

Снимка: БНР

Бяла книга по езиковия спор между България и Република Северна Македония ще бъде представена днес в пресклуба на БТА. Изследването е направено от трима македонски, трима български, албански и сръбски автор. Научният труд се появява в резултат от заявената позиция на страната ни спрямо бъдещата евроинтеграция на Скопие. В книгата се проследява историческото развитие на българския език, показват се фалшификациите, които се насаждат сред подрастващите чрез учебниците, дават се примери за унищожаване на български културноисторически паметници.

Още от категорията

София грейва с пъстри пролетни килими от лалета и теменужки

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки, наслаждавайки се на първите по-меки слънчеви лъчи и плахо раззеленяващите се дръвчета и храсти. През април София се отърсва от сивото си..

публикувано на 14.04.21 в 10:03

За денонощието оздравелите са повече от заразените с Covid-19

2 944 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 16 242 теста през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от направените проби , сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 692. Следват..

публикувано на 14.04.21 в 08:35

Румънска преводачка е първата записала се за Международния семинар по български

Преводачката Мария Лупеску от Букурещ първа е подала документите си за тазгодишното издание на Международния летен семинар по български език и култура , който ще се състои от 12 юли до 1 август във Велико Търново, предаде кореспондентката ни..

публикувано на 13.04.21 в 19:40