Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как българска супер група завладя рок класации в Гърция и Португалия

Филантропът Милен Врабевски: На Балканите трябва да знаят, че от България идва доброто, протегнатата ръка, а приятелство и братство не са просто фрази

Снимка: БГНЕС

Песен на българската група Intelligent Music Project оглави класациите в три гръцки радиостанции, а чилиецът Рони Ромеро, вокалист и фронтмен на формацията, стана номер едно в Португалия. В основата на тези събития е д-р Милен Врабевски, автор на музиката, текста и аранжимента на всички песни на супер групата, личност, известна със своята благотворителна и обществена дейност. В студиото д-р Врабевски привършва работата по шестия албум на Intelligent Music Project. Освен Рони Ромеро, когото познаваме като част от популярната рок банда Rainbow, в записите ще чуем барабанистът на група Styx Тод Сукърман, Джон Пейн от Asia, Боби Рондинелиот Black Sabbath, Карл от Nazareth и Ричард Грисман от River Hounds.

За успеха на групата в Гърция, д-р Врабевски споделя:

„Оказва се, че има ядро почитатели на рок музиката, които просто трябва да научат, че България е център на успешна колаборация с топ звезди и се прави рок със световно качество. В класациите бързо изпреварихме групи като „Ролинг Стоунс“, „Скорпиънс“ и други, фаворити още от моето детство. Културна интеграция и пр. термини звучат като клишета, но са изпълнени със съдържание, ако човек реагира адекватно на превратностите, особено във време на криза.“

Д-р Милен Врабевски
Д-р Врабевски разказва и за други изяви на супер групата – минали и предстоящи:

„Имаме успехи в няколко други държави, една от тях традиционно е Португалия. Там нашият втори албум спечели приза за албум на годината на едно от най-авторитетните издания за музика. Новият ни проект ще излезе през март, а през май ще направим промо турне на Балканите, Гърция и Румъния. Има сериозен интерес и от Турция, където в интервю за най-слушаното им радио музиканти от групата бяха представени като участници в мегапроект на техните съседи българи. Засега сме единствения подобен проект у нас, смятаме да продължаваме с добрия пример. Хубаво е да се говори повече за България в позитивен план. Наистина това е „тяхната“ музика – на англосаксонския свят. Но ние правим световен продукт. Той трябва да бъде показан на целия свят. Затова го представяме на английски. Смятам, че доста успешно даваме израз на своите идеи на този език. Всяко произведение носи сериозно послание.“



Преди локдауна музикантите от Intelligent Music Project са осъществили изключително успешно европейско турне. Според д-р Врабевски, интересът на публиката се дължи преди всичко на големите имена, привлечени в групата.



Представянето на българската музика по широкия свят далеч не е единственото начинание с размах на д-р Милен Врабевски. Преди заключването, заради пандемията, два пъти годишно той събираше деца от българската диаспора в Западните покрайнини, Украйна, Молдова и Родопите на семинари, на които будните младежи по забавен и занимателен начин изучаваха български език и история, предприемачество и дори роботика. Но дори и в сегашните времена на изолация д-р Врабевски не забравя българските общности оттатък границите.


Българите, останали извън пределите на страната ни по независещи от тях причини също са наш таргет,не са основна дейност, защото имаме още много задачи -  занимаваме се с многодетни семейства, демографската криза, културно-историческото ни наследство и значението му за израстването на младото поколение. Пандемията е пречка, но не е краят на нашата дейност. Възприемаме я не като катастрофа, а като промяна на възможностите. Вече имаме няколко пробива в образователни инициативи, финансирани по Еразъм и други програми. Оформили сме допълнителни начинания за трансгранично сътрудничество с нашите западни съседи. Премахване езика на омразата, търсене на възможности децата от региона да са заедно, или поне в постоянна връзка.



Предстои среща с учители от Гора, Албания, където има българи мюсюлмани със силно присъствие на български дух и националност.  Имаме проект за българско училище в Одеса. Тази битка продължава вече пета година. Само напомням - Одеса е най-големият български град извън нашите граници. Не казвам, че трябва да се рови в миналото, но където и по света да имаме българи, те да се чувстват безпроблемно такива и да бъдат мост за интеграция. Преди шест месеца проведохме поредната си благотворителна инициатива в албанския регион Преспа, където има девет села с 12 000 наши сънародници. Убеден съм, че е важно да знаят, че от България идва доброто, протегнатата ръка, а приятелство и братство не са просто фрази. Направихме ремонт на водопровода там, купих пожарна, линейка и високопроходим автомобил.

Храм „Св.св. Кирил и Методий“ в гр. Делчево, Р. Северна Македония
Продължава ремонтът на църквата в Делчево, най-голямата църква на територията Република Северна Македония.
Когато инвестирам, аз не питам хората какво самосъзнание имат, за мен е важно те да знаят, че помагаме искрено техният живот да стане по-красив. Ние носим цивилизационния дух и модел, а те транслират тези ценности на свой ред. За мен това е истинската евроинтеграция.“

Интервю на Магдалена Гигова

Редакция : Албена Безовска

Снимки: БГНЕС, Фондация Българска Памет



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"На многая лета"– концерт на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов“

През 2024 г. Общинският културен институт Дом на културата "Средец" в София чества 50 години от създаването си – повод, който съставите към Дома отбелязват с поредица от събития. Сред тях е концертът на Софийския камерен хор "Васил Арнаудов" на..

публикувано на 24.04.24 в 11:35

"Приказка" на P.I.F. с нова версия

Нова и силно емоционална версия на легендарната си песен „Приказка“ ще представят музикантите от група P.I.F. Емблематични имена от българската поп-сцена са сред изпълнителите, които участват в новия запис. Така, вместо с гласа на отишлия си без време..

публикувано на 24.04.24 в 10:15

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15