Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално за коронавируса в България:

24% повече случаи на коронавирус в сравнение с миналата седмица

Все още разполагаме с достатъчно болнични легла

Снимка: БГНЕС

Здравните власти демонстрираха задоволство от Ковид ситуацията в страната. “Доволни сме от постигнатите резултати”, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг за разпространението на коронавируса. По думите му, добър знак е, че няма голям натиск върху лечебните заведения и на разположение са достатъчно болнични легла. Министърът каза още, че ситуацията дава възможност да се продължи уверено с плана за разхлабване на противоепидемичните мерки на всеки 14 дни. Ако обаче повече от 200 души на 100 хиляди се заразят, взетите решения ще се преосмислят, увери той.

С 24% са нараснали случаите на коронавирус през тази седмица в сравнение с предходните седем дни и половината от областите на страната вече влизат в червените зони, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. Докато през миналата седмица заболелите са били 139 на 100 хиляди, през тази стойностите са 173 на 100 хиляди. Броят на смъртните случаи пък е намалял с 9% и в момента те са 7,3 сто. Все още се наблюдава плавно нарастване на новозаразените, подчерта ген. Мутафчийски. Засега у нас не са открити южноафриканският и бразилският вариант на Covid-19.


Националният оперативен щаб препоръчва да се пристъпи към ваксинация на хората от четвъртата фаза – възрастните и хронично болните. Въпреки че страната ни изостава по брой на имунизираните, проф. Костадин Ангелов заяви, че ваксинационният план не е пред провал и изрази очакване да се ускори темпът с поставянето на ваксините. Според директора на университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов” проф. Асен Балтов обаче едва 30% от записалите се идват да се ваксинират. До края на месеца се очакват 240 хил. дози ваксини, а през март над 500 хиляди, информира Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата.

През настоящата седмица страната ни се нарежда на 25-о място по заболяемост и на 15-о място по смъртност от коронавирус в Европейския съюз.

Снимки: БГНЕС


Още от категорията

МиГ-29 от ВВС на България

МиГ-29 са изправни самолети, твърди командирът на авиобаза “Граф Игнатиево”

Командирът на авиобаза “Граф Игнатиево” ген. Николай Русев определи като “спекулации” твърденията, че руските самолети МиГ-29 са остарели и имат технически проблеми. На 9 юни по време на учение над Черно море падна такъв изтребител и пилотът му майор..

публикувано на 13.06.21 в 10:56

„Жар“ на Насимо – най-големият графит в Източна Европа

Най-големият детайлно разработен стенопис-графит в Източна Европа и Балканите вече може да бъде видян в Сливен. Композицията носи заглавието „Жар“ и е дело на световноизвестния български графити артист – Станислав Трифонов (Насимо) . Един от..

публикувано на 13.06.21 в 09:30

Представиха по-приемлива ценова оферта за машинния вот

Фирмата "Сиела Норма" представи пред Централната избирателна комисия ценова оферта за осигуряване на машинния парламентарен вот на 11 юли, която се вмества в пределната определена от ЦИК - 4 350 000 лв. При официалните преговори по тази обществена..

публикувано на 12.06.21 в 17:39