Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европейско признание за български проекти в културата

Снимка: europarl.europa.eu

Проектите „Медея“ и „Виждам чрез музика“ са сред носителите на Наградата за европейски гражданин за 2020 г. Отличието има символично изражение и се присъжда от Европейския парламент на личности или организации за осъществени от тях проекти за насърчаване на по-доброто взаимно разбирателство и интеграция между гражданите на държавите членки или за подпомагане на сътрудничеството в областта на културата, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

Проектът „Медея“, по идея на актрисата Снежина Петрова, включва работа с деца от различни етнически групи и разглежда темата за толерантността и европейските ценности. Кулминацията на проекта, вдъхновен от едноименната старогръцка драма на Еврипид, е едноименен театрален спектакъл с режисьор Десислава Шпатова. Премиерата му беше част от програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година.


Другият отличен от България – проектът „Виждам чрез музика“ на фондация „Музика за България“, има мисия да развива музикалното образование и култура и да предоставя иновативни възможности за хора в неравностойно положение, които искат да се занимават с това изкуство.


Всички 30 европейски лауреати от 25 държави ще бъдат поканени на церемония по награждаването в Брюксел или Страсбург, насрочена за ноември 2021 г.

Снимки: europarl.europa.eu, capital.bg и musicforbulgaria.com

Още от категорията

Стъклото като вдъхновение и поглед към миналото

Магията, при която от гореща полутечна маса се получава ефирен стъклен предмет, може да плени всеки. И макар технологията на обработка на стъклото да е позната от хилядолетия, и днес младите учени и творци се потапят в необятното ѝ пространство,..

публикувано на 02.03.21 в 09:41

Българката Мария Бакалова не получи „Златен глобус“

Мария Бакалова, се размина с наградата „Златен Глобус“ в категорията, в която бе номинирана за най-добра актриса във филмова комедия. Наградата отиде при Розамунд Пайк за участието й във филма „Много ме е грижа“.Бакалова, която е първата българка с..

публикувано на 01.03.21 в 14:05

Арт инсталация възпроизвежда звуци на ключови политици

Изложбата „Премълчители“ в Института за съвременно изкуство ще постави важния въпрос за премълчаните неща от политиците по време на прехода след падането на тоталитарния режим. Авторът й Антони Райжеков насочва вниманието към 30 знакови личности..

публикувано на 28.02.21 в 11:35