Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

България отбелязва 148-ата годишнина от гибелта на Апостола на свободата

Снимка: БТА

С военни ритуали представителни военни подразделения от всички гарнизони на страната отбелязват 148 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Традиционно общоградските поклонения и военните ритуали се състоят на 18 и 19 февруари, при спазването на противоепидемичните мерки. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов се преклони пред безсмъртното дело на Апостола с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в Националния военен университет във Велико Търново. Относно историческия спор за това, коя е датата на гибелта на Левски - 18 или 19 февруари, Каракачанов каза: „Важното е друго – как прочитаме Левски, а не кога го почитаме. Ако го четяха правилно последните 30 години българските политици, България щеше да е друга“. Това съобщи от Велико Търново кореспондентката ни Здравка Маслянкова.

С поредица от събития се прекланят пред подвига на Апостола и в родния град на Васил Левски - Карлово. Днес на площад „Васил Левски” в града се състоя митинг-заря. Ритуали по поднасяне на цветя и шествия в памет на националния ни герой се провеждат в цялата страна.

Датата на обесването на Апостола – 18-ти или 19-ти, до днес предизвиква спорове в обществото и в научните среди. Според председателя на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, разминаването се дължи на грешка при изчисляването, когато преминаваме от григорианския към юлианския календар. „Според историците реалната дата е 18 февруари, но цялото общество е възприело датата 19 февруари“, каза в интервю за Радио България Василев. Затова на много места в страната денят се отбелязва и двата дни.

Още от категорията

Обсъждат се промени в Изборния кодекс с акцент върху българите зад граница

Промени в Изборния кодекс обсъждат депутатите от новата парламентарна правна комисия, предаде репортерката ни Силвия Великова. Свои законопроекти са внесли представители на всички парламентарни групи без БСП и ДПС.  Общото в законопроектите на..

публикувано на 21.04.21 в 18:41

Комисията по ревизия на управлението започва с последните 4 години

Новосъздадената Временна парламентарна комисия по ревизия на управлението на държавата за период от 10 години назад ще работи по 9 приоритетни области. Това стана ясно след днешното й първо заседание. Председателят на комисията Мая Манолова обяви, че се..

публикувано на 21.04.21 в 17:26

Кандидатите за обществени поръчки трябва да разкриват цените в офертите

Кандидатите и участниците в обществени поръчки няма да могат да се позовават на конфиденциалност по отношение на ценовото предложение, както и на единичните цени, които го формират. Това гласят част от приетите от правителството в оставка промени в..

публикувано на 21.04.21 в 16:13