Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 15-19 февруари 2021 г.

Борбата с корупцията и нови работни места са приоритет за Косово


Албин Курти, чието ляво реформистко движение "Самоопределение" спечели извънредните парламентарни избори в Косово, заяви пред Франс прес, че основните му приоритети са разкриването на работни места, правосъдието и борбата с корупцията в Косово, а след това и преговорите с Белград за взаимно признаване на държавността. Курти посочи, че ще промени рамката на диалога със Сърбия, защото според него не е честно Белград да изисква максимум отстъпки от Прищина само с обещание Сърбия да признае Косово накрая на преговорите си за членство в Европейския съюз. Курти и "Самоопределение" спечелиха изборите с около 48% от гласовете и ще трябва да търсят коалиционен партньор, с който да изпълнят обещанията си за нов старт в косовската политика. 

Скопие и Белград ще търсят диалог при решаване на спорове

Укрепване на добросъседските отношения между Белград и Скопие чрез решаване на всички открити въпроси по пътя на диалога - около това се обединиха президентът на Сърбия Александър Вучич и външният министър на Северна Македония Буяр Османи по време на посещението му в Белград. Двамата са обсъдили възможностите за подобряване на икономическото сътрудничество и взаимната подкрепа за европейската перспектива на страните. Вучич е посочил „мини-Шенген” като пример за успешно сътрудничество за повишаване на благосъстоянието на гражданите и за икономическа изгода на участниците в инициативата - Сърбия, Северна Македония и Албания.

Преговорите по кипърския въпрос се очакват през април

Неформалната среща за Кипър най-вероятно ще се проведе през април. Това е заявил пред журналисти говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Папайоану, предаде БТА. Първоначално се очакваше срещата във формат 5+1 да се проведе в началото на март в САЩ. В нея трябва да участват представители на двете общности на острова - кипърските гърци и кипърските турци, трите страни-гарантки - Гърция, Турция и Великобритания, както и на ООН, под чиято егида се организират разговорите. Спорещите страни обаче сядат на масата на разговорите с принципно различни позиции. Гърция и кипърските гърци настояват за търсене на решение чрез двузонална двуобщностна федерация, както е залегнало в резолюциите на Съвета за сигурност на ООН. Турската страна обаче иска споразумение на основата на две отделни държави, които евентуално да бъдат свързани с конфедеративна връзка.

Турция обявява кампания "Турският език - световен език"

Според президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, най-силната отбранителна линия на Турция срещу културния империализъм е турският език. В реч, произнесена на церемония в президентския дворец в Анкара по повод откриването на годината на турския поет от XIII век Юнус Емре, Ердоган е казал, че първият защитник на родината е езикът, а след това идва армията, и затова турският език трябва да се съхранява. Той е посочил, че 700-годишнината от смъртта на народния поет Юнус Емре ще мине под девиза "Турският език - световен език", предаде сайтът trtbulgarian.com.

В Сърбия избраха нов патриарх

Светият архиерейски събор на Сръбската православна църква е избрал между три кандидатури за нов патриарх 59-годишния Загребско-люблянския митрополит Порфирий, съобщи БТА. Изборът е огласен с камбанен звън от храма на Свети Сава и Съборната църква в Белград. Съборът бе свикан няколко месеца предсрочно след като през ноември 2020 г. главата на Сръбската православна църква патриарх Ириней почина от Covid-19. След завършването на образованието си, Порфирий отива в манастира „Свети Архангели“ в Ковил и там се посвещава на лечението на хора със зависимости. Обителта се превръща в духовно убежище за млади интелектуалци, артисти и рок музиканти. През 2005 г. Порфирий организира терапевтична общност "Земя на живите", призната за най-успешния проект за лечение на наркомания, която в момента има над 100 обитатели в лагерите в цяла Сърбия.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС

Още от категорията

Румен Радев и Стефан Янев по време на церемонията пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 76 години от победата над нацизма.

Президентът разпусна парламента и назначи служебно правителство

С указ президентът Румен Радев разпуска от 12 май 45-ото Народно събрание.  Държавният глава насро чва произвеждането на предсрочни парламентарни избори з а 11 юли. Радев назначава служебно правителство в състав: Стефан Янев -..

публикувано на 11.05.21 в 14:35

Президентът разпуска парламента и определя дата за парламентарни избори

Днес се очаква с указ от президента Румен Радев да бъде разпуснат парламентът, да бъдат назначени нова ЦИК и служебен кабинет, който ще има задачата да организира предсрочни избори. Очаква се то да започне работата си на 12 май. След като от "БСП за..

публикувано на 11.05.21 в 05:25
Илхан Кючюк

България се включва в Конференция за бъдещето на Европа

Днес българският евродепутат Илхан Кючюк дава началото на участието на България в Конференцията за бъдещето на Европа с онлайн форум. Специално участие в събитието ще вземат Дубравка Шуица - зам.-председател на Комисията по демокрация и..

публикувано на 11.05.21 в 05:05