Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в Молдова отдадоха почит на Васил Левски

Снимка: БТА/архив

В Тараклия, Твърдица, Кайраклия, Кортен, Стояновка, Паркани, Кишинев и в други населени места в Молдова, в които живеят българи, беше отдадена почит на националния герой на България Васил Левски. Пред паметника на Дякона в Тараклия склониха глави и положиха цветя кметът на града Вячеслав Лупов и българският консул Ангел Маринков, информира БТА. 

Поради пандемията (район Тараклия е в червената зона по броя на заразени с Covid-19), възпоменателната церемония се състоя без граждани. В училищата, в които се изучава български език, организираха мероприятия, посветени на живота и подвига на Левски

В лицея на град Тараклия "Олимпий Панов" беше проведена викторина и конкурс за рисунка, свързани с делото на Апостола на свободата. Беше направена и историческа възстановка на създаването на революционен комитет и полагането на клетва. 

Поклонение се състоя и пред паметната плоча на Васил Левски в двора на българския теоретичен лицей в Кишинев, носещ името на Апостола. "Светът, в който живеем, постоянно се променя под въздействието на различни предизвикателства - пандемията, дигиталната трансформация, климатичните промени. Заобиколени сме от редица конфликти, които изискват от нас да отстояваме фундаменталните ценности на нашето общество и да съхраним свободния си дух", изтъкна посланикът ни в Молдова Евгени Стойчев. По думите му, Левски е символ на решителността, смелостта и безкористната жертва в името на общото благо. "Левски ни изпълва с гордост и самочувствие, които ни сплотяват като общност - във и извън пределите на България", изтъкна дипломатът.

Събитието продължи с минута мълчание и полагане на цветя. 

Още от категорията

Буяр Османи

Българите в Северна Македония могат да бъдат упоменати в конституцията на страната

Министър ът  на външните работи  Буяр Османи заяви, че ако подобно нещо има значение за българите, той няма нищо против в Конституцията на Северна Македония те да бъдат изрично споменати като част от останалите етноси в страната. „Българите в..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Българският трибагреник освети Ниагарския водопад и мост в Подгорица

Една от най-красивите природни забележителности в света – Ниагарският водопад, бе осветена в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България – 3 март. Организатор е генералното консулство на България в Торонто и българското..

публикувано на 04.03.21 в 09:37

Българи от цял свят заедно в онлайн чествания за Трети март

Освен да ни приобщят във време на пандемия, съвременните технологии дават възможност на хиляди българи по света да се почувстват заедно, ставайки част от виртуалните чествания на Националния празник на Република България. Онлайн..

публикувано на 03.03.21 в 09:40