Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българите в Молдова отдадоха почит на Васил Левски

Снимка: БТА/архив

В Тараклия, Твърдица, Кайраклия, Кортен, Стояновка, Паркани, Кишинев и в други населени места в Молдова, в които живеят българи, беше отдадена почит на националния герой на България Васил Левски. Пред паметника на Дякона в Тараклия склониха глави и положиха цветя кметът на града Вячеслав Лупов и българският консул Ангел Маринков, информира БТА. 

Поради пандемията (район Тараклия е в червената зона по броя на заразени с Covid-19), възпоменателната церемония се състоя без граждани. В училищата, в които се изучава български език, организираха мероприятия, посветени на живота и подвига на Левски

В лицея на град Тараклия "Олимпий Панов" беше проведена викторина и конкурс за рисунка, свързани с делото на Апостола на свободата. Беше направена и историческа възстановка на създаването на революционен комитет и полагането на клетва. 

Поклонение се състоя и пред паметната плоча на Васил Левски в двора на българския теоретичен лицей в Кишинев, носещ името на Апостола. "Светът, в който живеем, постоянно се променя под въздействието на различни предизвикателства - пандемията, дигиталната трансформация, климатичните промени. Заобиколени сме от редица конфликти, които изискват от нас да отстояваме фундаменталните ценности на нашето общество и да съхраним свободния си дух", изтъкна посланикът ни в Молдова Евгени Стойчев. По думите му, Левски е символ на решителността, смелостта и безкористната жертва в името на общото благо. "Левски ни изпълва с гордост и самочувствие, които ни сплотяват като общност - във и извън пределите на България", изтъкна дипломатът.

Събитието продължи с минута мълчание и полагане на цветя. 

Още от категорията

Вицепрезидентът: Заедно – българите в България и зад граница, ще постигнем промяната

Илияна Йотова награди лауреатите на конкурсите за деца и юноши на Държавната агенция за българите в чужбина.  „Не е вярно твърдението, че този, който живее навън, не се интересува от България. Контактите със сънародниците ни зад граница,..

публикувано на 29.07.21 в 17:35

Българите в чужбина да могат да гласуват и по пощата, ще предложи МВнР

На пресконференция в София министърът на външните работи Светлан Стоев обяви, че ще бъдат предложени промени в Изборния кодекс, които да позволят на българските граждани в чужбина с активна регистрация да гласуват по пощата, както и да бъде създадена..

публикувано на 23.07.21 в 19:25

Агенцията за българите в чужбина е одобрила 84 133 заявления за произход

8474 албанци са получили одобрение по заявленията си за български произход от началото на 2015 г. до 7 юли 2021 г. Албанците са на пето място сред чужденците, на които са признати български корени. Пред тях са само Северна Македония, Украйна, Молдова и..

публикувано на 16.07.21 в 09:00