Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И в Босилеград се преклониха пред делото на Апостола

Снимка: glaspress.rs

Тази година отдаването на почит пред паметта на Васил Левски в Босилеград се проведе по необичаен начин, заради пандемичната обстановка. Българската държава беше представена от служителите в генералното ни консулство в Ниш Илия Бонджолов и Петър Данов. Повече можете да видите във видео репортажа на Александър Димитров от българския вестник "Глас Пресс" - ТУК

Културно-информационният център „Босилеград” и Гражданският комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща, на която слово изнесе председателят на центъра Иван Николов. Приветствия отправиха представителят на българското посолство в Белград Ивайло Кашканов и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов. Включиха се и българи от Канада.

"Мислите и делата на Левски трябва да станат част от мисленето, поведението и идентичността на съвременния българин, но неговата висока нравствена летва е недостижима и за най-ревностните му последователи. Непримирими сме към ония които на всяка цена искат да променят българското ни самосъзнание, езика, културата и историята" - каза Николов и допълни, че българската общност остава непримирима към заглушаването на свободата на словото, правата на човека и на правата на малцинствата, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали.

Онлайн срещата е записана и разпространена в социалните мрежи, предава БГНЕС. 

Снимка: glaspress.rs

Още от категорията

Буяр Османи

Българите в Северна Македония могат да бъдат упоменати в конституцията на страната

Министър ът  на външните работи  Буяр Османи заяви, че ако подобно нещо има значение за българите, той няма нищо против в Конституцията на Северна Македония те да бъдат изрично споменати като част от останалите етноси в страната. „Българите в..

публикувано на 05.03.21 в 12:15

Българският трибагреник освети Ниагарския водопад и мост в Подгорица

Една от най-красивите природни забележителности в света – Ниагарският водопад, бе осветена в цветовете на българския трибагреник по повод Националния празник на България – 3 март. Организатор е генералното консулство на България в Торонто и българското..

публикувано на 04.03.21 в 09:37

Българи от цял свят заедно в онлайн чествания за Трети март

Освен да ни приобщят във време на пандемия, съвременните технологии дават възможност на хиляди българи по света да се почувстват заедно, ставайки част от виртуалните чествания на Националния празник на Република България. Онлайн..

публикувано на 03.03.21 в 09:40