Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Облекчават приема на студенти от българската диаспора

Снимка: МОН

Редът и условията за прием на българи от чужбина в държавните ни висши училища да се облекчат, предвиждат нормативни промени, които Министерството на образованието и науката подготвя, информира пресцентърът на МОН. Промените са били обсъдени на онлайн среща между просветния министър Красимир Вълчев и представители на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Облекченията се отнасят до процедурите, сроковете на кандидатстване и местата за прием и ще бъдат разписани конкретно в проекта, който предстои да бъде публикуван за обществено обсъждане. Българските кандидат-студенти от чужбина ще влизат в места, субсидирани от държавата, като ще плащат единствено годишна такса. От тях ще се изисква да са завършили поне две гимназиални години в българско неделно училище в чужбина, една от които трябва да е 12 клас.

Българското неделно училище в Мандельо, Франция

Изменение в наредба вече позволи висшите училища да признават резултата от матурата по местния език и сертификат за владеене на български като чужд език на ниво В 2, издаден от Департамента за езиково обучение към СУ „Св. Климент Охридски“, вместо държавния зрелостен изпит по български език и литература, припомни министър Вълчев.

Сертификатът улеснява кандидатите, тъй като спестява време и не е необходимо полагането на матура по български език. За допълнително улеснение на нашите сънародници, избрали българско висше училище, е създадена и електронна платформа за кандидатстване онлайн.  Граждани на Република Северна Македония също могат да я използват. 

Възпитаници от неделното училище в Рим, Италия

Пред Асоциацията на българските училища в чужбина просветният министър е заявил и че благодарение на доброто партньорство и на българските общности по света, е създадена уникална мрежа от над 300 училища на 6 континента. „През последните години средствата бяха увеличени двойно. Насочихме ги към увеличаване на броя на училищата и на учениците, включително и на деца от 4–годишна възраст в предучилищната подготовка, финансиране на дейности по интереси и родолюбие, фолклор, традиции и християнство, обучения на учители, адаптиране на учебни програми, учебници, кандидатстудентска подготовка, обмен между училища в България и в чужбина“ – коментира Красимир Вълчев. 

Деца от българското училище в Атина, Гърция

От 2014 до днес броят на българските неделни училища в чужбина е увеличен от 180 до 375, а на учениците в тях – от близо 15 000 на над 31 000, информира пресцентърът на МОН. По думите на министър Вълчев, приоритет на политиката през следващите години трябва да бъде признаването на българския език в чуждите образователни системи.

Снимка: Пресцентър МОН, БГНЕС, Венцислава Шойкова, scuolabulgara.jimdo.com



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това..

публикувано на 11.07.24 в 08:39

Фестивал на българската художествена литература събира сънародниците ни в Хамбург

Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се готви активно за провеждането на Втори фестивал на българската литература. Събитието е планирано за 13 юли, а Фестивалът тази година се организира с подкрепата на Изпълнителната агенция за българите..

публикувано на 11.07.24 в 07:30
Снимка: Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград

В Благоевград провеждат семинар за български ученици и учители от Украйна

Югозападният университет "Неофит Рилски“ е домакин и организатор на петдневен образователно-опознавателен семинар за ученици и учители от Болградския регион в Украйна, населен предимно с етнически българи, съобщиха от висшето училище. Събитието се..

публикувано на 10.07.24 в 12:57