Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Ниагарският водопад ще бъде огрян в цветовете на България

Ниагара
Снимка: МВнР

Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по случай Националния празник на България - 3 март. Инициативата едно от най-красивите природни явления в света да грейне в бяло, зелено и червено е единствена по рода си досега и ознаменува 55-годишнината от дипломатическите отношения между България и Канада. Организатор е генералното консулство на България в Торонто, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи. Всяка вечер водопадът се осветява от прожектори в различни цветове, но за първи път на 3 март това ще бъдат трите български цвята.  


Светлинното шоу на 3 март ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 – 05:15 часа - българско) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и пряко във фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто. Заради въведените противоепидемични мерки обаче, организаторите призовават българските граждани да останат в домовете си и да гледат събитието онлайн. 


Дипломатическите отношения между България и Канада официално са установени на 30 юни 1966 г. През 1967 г. е открито българско посолство в Отава, а през 1976 г. генералното ни консулство в Торонто. 

След демократичните промени в Източна Европа интересът на Канада към региона се увеличава. Страната подкрепя активно разширяването на НАТО и е първата държава, ратифицирала присъединителните протоколи за членството на България в Алианса (28 март 2003 г.), припомнят от МВнР. На 1 декември 2017 г. бяха премахнати визовите ограничения за краткосрочно пребиваване на територията на Канада за всички категории български граждани. 

Снимки: МВнР и Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02

Слънчев край на седмицата, в събота на североизток ще превали

В събота , 10 август, ще е слънчево. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на места ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 15°. Максималните ще са от 30 до 36°, в..

публикувано на 09.08.24 в 19:45

България днес - 9 август 2024 г.

В "България днес" на 9 август говорим за политика в контекста на предстоящите избори за НС. Подготвили сме ви и среща с адвокат Нуредин Нурединай –човек от българското национално малцинство в Албания, успял да реализира себе си и да си спечели..

публикувано на 09.08.24 в 19:00