Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път Ниагарският водопад ще бъде огрян в цветовете на България

Ниагара
Снимка: МВнР

Ниагарският водопад ще бъде осветен в цветовете на българския трибагреник по случай Националния празник на България - 3 март. Инициативата едно от най-красивите природни явления в света да грейне в бяло, зелено и червено е единствена по рода си досега и ознаменува 55-годишнината от дипломатическите отношения между България и Канада. Организатор е генералното консулство на България в Торонто, съобщава пресцентърът на Министерството на външните работи. Всяка вечер водопадът се осветява от прожектори в различни цветове, но за първи път на 3 март това ще бъдат трите български цвята.  


Светлинното шоу на 3 март ще може да се наблюдава между 22:00 и 22:15 часа канадско време (05:00 – 05:15 часа - българско) както от канадския бряг, така и от САЩ. То може да бъде проследено и пряко във фейсбук страницата на генералното ни консулство в Торонто. Заради въведените противоепидемични мерки обаче, организаторите призовават българските граждани да останат в домовете си и да гледат събитието онлайн. 


Дипломатическите отношения между България и Канада официално са установени на 30 юни 1966 г. През 1967 г. е открито българско посолство в Отава, а през 1976 г. генералното ни консулство в Торонто. 

След демократичните промени в Източна Европа интересът на Канада към региона се увеличава. Страната подкрепя активно разширяването на НАТО и е първата държава, ратифицирала присъединителните протоколи за членството на България в Алианса (28 март 2003 г.), припомнят от МВнР. На 1 декември 2017 г. бяха премахнати визовите ограничения за краткосрочно пребиваване на територията на Канада за всички категории български граждани. 

Снимки: МВнР и Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Златомир Дьовленски

В Пловдив арестуваха председателя на НД "Русофили“

Златомир Дьовленски, председател на Национално движение "Русофили" - Пловдив е бил задържан от ДАНС днес преди обед в централата на градската организация на БСП, съобщи БНТ. Информацията е потвърдена от Иван Петков, депутат и секретар на парламентарната..

публикувано на 08.07.24 в 15:23
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда..

публикувано на 07.07.24 в 10:05

Eвропейска седмица на кинологията в Бургас

Бургас е домакин на петнадесетата Европейска седмица на кинологията, съобщи БТА. Тя започва от 6 юли в района на Конна база в Морската градина и се организира от Българския републикански киноложки съюз, съвместно с Общината. Международният..

публикувано на 06.07.24 в 08:10