Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Архимандрит Вассиан: Почитането към Свети Серафим расте с годините

Снимка: БГНЕС

На 26 февруари, когато се чества денят на паметта на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, в руския храм „Св. Николай Чудотворец“ в София ще бъде отслужена празнична служба и молебен върху мощите на светеца. Тази година се навършват 5 години от канонизирането му от Архиерейския събор на Руската православна църква заедно със Светия синод на Българската православна църква, след като е проучени житейският му път - чудесата, извършени чрез неговите молитви и непрестанното всенародно почитане. Това казва в интервю за БТА архимандрит Вассиан, предстоятел на Руското подворие в София.

Той посочва, че архиепископ Серафим искрено е обикнал България, почитал и българския светия Йоан Рилски Чудотворец. Жителите на София много  уважавали и обичали Серафим приживе, а посмъртното му почитане нараства с годините. "Всеки ден можете да видите поток от вярващи в криптата на нашата църква, където почиват неговите свети мощи. Дори при трудните условия на пандемия, с необходимите противоепидемични мерки, този поток не спира", подчертава архимандрит Вассиан.


Още от категорията

145 години от избухването на Априлското въстание

С различни прояви в цялата страна се отбелязва годишнината от избухването на Априлското въстание . То започва преждевременно на 20 април 1876 г. в гр. Копривщица.  145 години по-късно на историческия плрощад в старото, средногорско градче, българите..

публикувано на 20.04.21 в 11:11
Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем..

публикувано на 17.04.21 в 07:05
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.

200 години от рождението на Георги Раковски

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел  за народна просвета и книжнина. „ Раковски е..

публикувано на 14.04.21 в 06:35