Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архимандрит Вассиан: Почитането към Свети Серафим расте с годините

Снимка: БГНЕС

На 26 февруари, когато се чества денят на паметта на св. Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски чудотворец, в руския храм „Св. Николай Чудотворец“ в София ще бъде отслужена празнична служба и молебен върху мощите на светеца. Тази година се навършват 5 години от канонизирането му от Архиерейския събор на Руската православна църква заедно със Светия синод на Българската православна църква, след като е проучени житейският му път - чудесата, извършени чрез неговите молитви и непрестанното всенародно почитане. Това казва в интервю за БТА архимандрит Вассиан, предстоятел на Руското подворие в София.

Той посочва, че архиепископ Серафим искрено е обикнал България, почитал и българския светия Йоан Рилски Чудотворец. Жителите на София много  уважавали и обичали Серафим приживе, а посмъртното му почитане нараства с годините. "Всеки ден можете да видите поток от вярващи в криптата на нашата църква, където почиват неговите свети мощи. Дори при трудните условия на пандемия, с необходимите противоепидемични мерки, този поток не спира", подчертава архимандрит Вассиан.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15