Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова институциите да защитят интересите на българите в Северна Македония

Снимка: архив

Президентът Румен Радев призова за своевременна реакция от отговорните институции в България и Северна Македония на сигнали на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на държавния глава е мотивирана от получено писмо от етнически българи, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране.

Над сто хиляди граждани на Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство, посочва държавният глава, като отбелязва: "Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в Северна Македония срещу  тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен  принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г."

Радев призовава българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство, а институциите в Северна Македония да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 29 юли 2024 г.

В последния юлски понеделник за тази година в „България днес“ ще говорим за безопасността по време на морската ни почивка. За любителите на планината сме подбрали кратки истории на седемте най-мистериозни и красиви..

публикувано на 29.07.24 в 19:00

От МВнР предупредиха за отмяна на полети от и до Бейрут

Във връзка с развитието на обстановката в региона на Близкия изток, Министерството на външните работи предупреди за отмяната на полетите на редица авиокомпании от и до международното летище на Бейрут, Ливанска република. МВнР напомня на българските..

публикувано на 29.07.24 в 17:38

Български ученици спечелиха 9 медала от олимпиади по физика в Иран и Грузия

Български ученици спечелиха пет медала - един сребърен и четири бронзови, на Международната олимпиада по физика в град Исфахан, Иран. В състезанието се включиха 198 участници от отбори от 46 държави. Сребърният медал беше завоюван от Баян Гечев от 12..

публикувано на 29.07.24 в 17:36