Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът призова институциите да защитят интересите на българите в Северна Македония

Снимка: архив

Президентът Румен Радев призова за своевременна реакция от отговорните институции в България и Северна Македония на сигнали на наши сънародници от югозападната ни съседка за важни проблеми, пред които са изправени. Позицията на държавния глава е мотивирана от получено писмо от етнически българи, в което те изразяват загриженост от тяхното продължаващо дискриминиране.

Над сто хиляди граждани на Северна Македония имат българско гражданство, придобито на базата на свободно волеизявление и документално удостоверяване на техния български етнически произход. Хиляди други са в процедура на разглеждане на заявленията им за придобиване на българско гражданство, посочва държавният глава, като отбелязва: "Тези обективни факти очакваме да намерят израз и в противодействието на официалните власти в Северна Македония срещу  тревожните измерения, които взима езикът на омразата срещу България и българите в РСМ. Българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти. Този основен  принцип на демокрацията е заложен и в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни от 2017 г."

Радев призовава българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство, а институциите в Северна Македония да гарантират правото на сънародниците ни да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Неправителствено сдружение с кампания за справянето с нерегламентираните сметища у нас

Сдружение "BG Бъди активен" отправя покана до НПО организации, спортни клубове и образователни институции с цел да насърчи организирането на почистващи събития и образователни беседи във връзка с кампанията "НЕ на незаконните сметища", с фокус..

публикувано на 28.07.24 в 10:25
Мануел Сарацин

Според Берлин Скопие не може да променя европейския транспортен Коридор №8

Северна Македония не оправда надеждите за конституционни промени и вписването на българите за малцинство, което е основно условие за да започне преговори с ЕС, каза пред БНР Мануел Сарацин, първият в историята на Германия специален пратеник за Западните..

публикувано на 28.07.24 в 09:35

Продължават гърмежите в Елин Пелин, в складовете е открита трета жертва

Продължават гърмежите край гара Елин Пелин, заяви вътрешният министър Калин Стоянов. Тежко оборудвани специалисти са влезнали в 6-ия склад на фирма "Енигма" и са обезопасили не взривена пиротехника. При огледа край входа е открит труп, който не е..

публикувано на 28.07.24 в 09:11