Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пчеларите на протест, искат финансови компенсации

Снимка: БГНЕС

Пчелари от цялата страна излязоха на протест пред земеделското министерство в София и заплашиха, че ако за пореден път не бъдат чути, ще направят палатков лагер, предаде БГНЕС.

Причина за недоволството е високата смъртност при пчелните семейства заради пръскането с непозволени химически вещества и пестициди. Пчеларите негодуват и срещу липсата на регистър на пръсканията, на стратегия за пчеларството и на регистър на пчеларите. 

Протестиращите искат финансово компенсиране, защото нямат вина за кризата в сектора. По думите им, смъртността при пчелните семейства тази зима е достигнала около 45%, в сравнение с около 37% през миналата. Според статистиката пчеларите в страната са над 14 000, но регистрирани са едва 4000.

Още от категорията

Работи се усилено по ваксинационния сертификат

Всички доставки на ваксини са планирани така, че да бъде осигурена реваксинация за имунизираните с първа доза. Пред БНР - "Хоризонт" заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева уточни, че независимо коя е ваксината, електронната система работи по..

публикувано на 07.03.21 в 11:39

Малко над 287 хиляди българи вече са ваксинирани срещу Covid-19

Новите случаи на Covid-19 за денонощието са 1426, при направени 10 473 теста. Положителни са 13,6 % от пробите, показва справка в Единния информационен портал за коронавируса. Най-много новозаразени има в София - 406, Бургас - 127 и Варна -..

публикувано на 07.03.21 в 09:15

Мечокът Костадин от Добрич се събуди от зимен сън

С идването на Баба Марта и топлите дни в началото на месеца в България, все по-голямо става очакването на пролетта. Това в пълна степен се отнася и за мечока Костадин от Центъра за защита на природата и животните в Добрич, който след повече от три месеца..

публикувано на 07.03.21 в 09:10