Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от Първия църковно-народен събор

Снимка: архив

На 23 февруари се навършват 150 години от свикването през 1871 г. в Цариград на Първия църковно-народен събор

С променлив състав в събора заседават 50 представители. Този своеобразен първи български парламент изработва и приема „Устав за управлението на Българската екзархия“, с което се урежда дейността на първата всеобхватна национална институция в рамките на Османската империя.

Българската екзархия развива църковното и образователното дело в българските общини в Мизия, Тракия и Македония, като присъединяването на Скопска, Охридска и Битолска епархия към екзархията става доброволно, чрез гласуване в плебисцит, проведен от официалната власт и под контрола на Вселенската патриаршия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за церемонията по откриване на Олимпиадата

Християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, се казва в позиция на  Светия Синод на Българската православна църква по повод церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. "Целият..

публикувано на 30.07.24 в 13:18

Българите почитаме делото на просветителите свети Седмочисленици

На 27 юли Българската православна църква и народ прославят делото на светите Седмочисленици - братята Кирил и Методий и техните ученици свети Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от църквата, защото на 27 юли 916 г. почива големият..

публикувано на 27.07.24 в 07:05

Православните християни в България отбелязват успението на Света Анна

На този ден Българската православна църква почита успението на Анна – светицата, родила Мария, която е бъдещата майка на Исус Христос. Св. Анна се смята за покровителка на брака, на семейството и майчинството, както и закрилница на девиците, вдовиците и..

публикувано на 25.07.24 в 06:05