Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

150 години от Първия църковно-народен събор

Снимка: архив

На 23 февруари се навършват 150 години от свикването през 1871 г. в Цариград на Първия църковно-народен събор

С променлив състав в събора заседават 50 представители. Този своеобразен първи български парламент изработва и приема „Устав за управлението на Българската екзархия“, с което се урежда дейността на първата всеобхватна национална институция в рамките на Османската империя.

Българската екзархия развива църковното и образователното дело в българските общини в Мизия, Тракия и Македония, като присъединяването на Скопска, Охридска и Битолска епархия към екзархията става доброволно, чрез гласуване в плебисцит, проведен от официалната власт и под контрола на Вселенската патриаршия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

170 години от рождението на слависта и българист Константин Иречек

На 24 юли  отбелязваме 170-годишнината на родения във Виена чешки историк, славист, библиограф и почетен член на Българската академияна науките. Той е син на историка Йосиф Иречек и внук на бележития славист Павел Шафарик. Завършва история във философския..

публикувано на 24.07.24 в 11:52

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43