Все повече производители изоставят лехите с тютюн, за да се насочат към много по-печеливш поминък – отглеждането на шафран. Още повече, че цената на луксозната подправка расте, тъй като не само въздига вкуса на чайове, сладкиши и напитки, но и се използва в препарати за лечението на коронавирус.
Първите луковици на шафранов минзухар у нас внася Хасан Тахиров, който решава да захвърли емигрантския живот в Швеция и да се завърне в родината.
Закупените в Турция 70 луковици той раздава в кърджалийските села, а сам засажда някои в двора на къщата си в Родопите. Днес поминъкът е много разпространен и само хората, обединени в професионален съюз, се грижат за над 10 хил. дка с шафран.
Отглеждането на шафран има много предимства, твърди производителят. Едно от тях е възвръщаемостта на инвестициите: „Инвестираш през септември, а през ноември получаваш инвестициите плюс печалбата. И това продължава седем-осем години“, твърди Хасан Тахиров. Достатъчно е само да окопаваш и да обираш растението, защото на следващия ден нивата отново е нацъфтяла.
Според производители поминъкът с шафран може да изхранва цяло семейство. Парите от един декар с културата се равняват на приходите от 300 дка пшеница или 70 дка лозе, твърди Хасан Тахиров. Така фамилия, която отглежда 4-5 дка тютюн и изкарва по 9-10 хил. лв., може да припечели същите пари от 1 дка шафран.
В момента търсенето на билката е много голямо, цените му растат и българите, които са сред най-големите производители, могат да се възползват от благоприятните условия на световния пазар.
„Даже напредваме още и вече сме между третото и четвъртото място – добавя Хасан Тахиров. – По качество обаче сме в първите редици, защото имаме незамърсена природа, чист въздух и плодородна земя с много биологични вещества. Шафранът се развива идеално във всякакви почви и няма значение надморското равнище. Но като че ли планинските райони за него са най-добрите.“
Много млади и образовани хора от големите градове все по-често се връщат в наследствените си имоти на село, за да се посветят на „цветето на рая“, както наричат шафрана. Може пък и да успеят някой недалечен ден да върнат към живот селата, които замират с последното дихание на малцината останали в тях.
Автор: Диана Цанкова /по интервю на Биляна Славчева, БНР-Благоевград/
Снимки: БГНЕС, личен архив
В "България днес" на 13 март разговаряме за съдбата на "Слава", единствената запазена българска подводница, понастоящем музей, закотвен на един от ръкавите на Варненското езеро. Припомняме си делото на епископ Франческо Галони, създател..
В петък, 14 март , ще бъде предимно слънчево. По-значителна облачност ще има над Северозападна България и там следобед на места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа умерен, в районите северно от планините и Източна България временно силен и..
Мария Маринова от Варна стана носител на глобалната награда на Асоциацията на сертифицираните експерт счетоводители за най-висок успех на изпита “Данъчно облагане за напреднали”, съобщиха от организацията. “Надявам се, че постижението ми ще..
Българите пътуват все по-активно и отделят повече средства за пътешествия – както до близки, така и до далечни дестинации. През изминалата година са..
На 13 и 14 март 2025 г. в София ще се проведе конференцията "Фестивалът и градът", организирана от Българската фестивална асоциация (БФА) с международно..
В брой 42 на предаването слушайте: Кметът на Тараклия Вячеслав Лупов за очакванията си българските власти да сътрудничат по-активно в..