Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се българските антарктици да достигнат о-в Ливингстън

Снимка: БГНЕС

Шестимата български полярници от 29-ата национална антарктическа експедиция се очаква на 25 февруари да стигнат на о-в Ливингстън и да открият сезона на базата "Св. Кл. Охридски". Редуцираният поради пандемията състав има задачата да отстрани неизбежните повреди, които суровият климат нанася на сградите и съоръженията, на базата през тежката и продължителна антарктическа зима и да я консервират за следващата.

Предстои да бъдат взети целогодишно записваните данни за състоянието на околната среда, а научната апаратура да бъде презаредена за следващия сезон. Според проф. Христо Пимпирев в края на март групата ще се прибере на континента с чилийски кораб.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Столична община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин

Софийската община оказва пълна подкрепа на община Елин Пелин, която е едва на 20 километра от столицата, предаде БТА. Екипите на общината ще продължават да помагат в тежката ситуация. Веднага след инцидента кметът на София Васил Терзиев е изпратил три..

публикувано на 26.07.24 в 11:02

Българите предпочитат да пътуват из България

По ръст на нощувките, свързани с вътрешен туризъм, България е сред първите страни в Европейския съюз. Това показват данните на Евростат през май, а по текуща информация тази тенденция се потвърждава. Увеличеният интерес на българите към туризъм в страната..

публикувано на 26.07.24 в 10:32

Качеството на въздуха около взривения склад за фойерверки до Елин Пелин е в норма

Измерванията за качеството на въздуха, направени от мобилната станция на Столичната община до момента показват, че стойностите за качество на въздуха са в норми, съобщи общината. Данните за измерените концентрации за фини прахови частици 10, ФПЧ 2,5,..

публикувано на 26.07.24 в 09:49