Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новоселският манастир в рекламно видео на Министерството на Туризма

Снимка: bulgariatravel.org

Съвместно с Асоциацията на българските екскурзоводи, Министерството на туризма изготви серия от рекламни видеа, които представят малко известните кътчета на България. Вижте 2-минутното филмче, посветено на красивия Новоселски манастир „Света Троица“ в старопланинския град Априлци.

Той е основан през 1830 г. като семеен манастир. По време на Априлското въстание през 1876 г. светата обител става център на така известната Новоселска република. Тогава, в продължение на цели 9 дни „Света Троица“ се превръща в крепост на въстаниците, които оказват упорита съпротива на многочисления турски аскер. След разгрома на въстанието, заедно с целия град Априлци, манастирът е изпепелен до основи, а обитателите му – избити до крак от османските войски. Днес в параклиса зад черквата има малък музей, където се съхраняват костите на убитите.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Видин обръща поглед към туристите от Китай

Във видеоконферентна връзка кметът на Видин Цветан Ценков и посланикът на Китай Дун Сяодзюн са обсъдили възможностите за икономическо и културно сътрудничество, предаде БНР Видин. Кметът е подчертал природните дадености на Видин и геостратегическото..

публикувано на 15.04.21 в 17:58

Тревога в туризма: Отлив от морските ни курорти по Великден?

Тази година се задават 5 почивни дни около Великденските празници в началото на месец май (30 април – 04 май). Но разхлабването на противоепидемичните мерки в страната едва ли ще донесе глътка въздух на един от най-засегнатите сектори от епидемията –..

публикувано на 12.04.21 в 15:29

Какво знаем за древния град Кабиле край Ямбол

Единственият в България запазен голям тракийски град се намира на около десетина километра от днешния Ямбол. За разлика от много други поселища от тази епоха, Кабиле е отлично съхранен и почти изцяло проучен от археолозите. В наши дни мястото е..

публикувано на 10.04.21 в 10:50