Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Средновековната крепост „Свети дух“ ще оживее в светлинно шоу

Снимка: haskovo.net

Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще представи развитието на крепостта „Свети Дух“ през различните епохи. Твърдината се намира в хасковското курортно селище Минерални бани. Основана е през  II век и е била обитавана  чак до XI в. Стените й са запазени до 3,5 метра височина и на места стигат до 2 метра дебелина. През XII век на територията на „Свети Дух“ възниква некропол. По време на разкопките в него археолози откриват огромно количество богати ювелирни произведения.

Напролет крепостта ще възкръсне за нов живот. Тогава твърдината ще грейне в цялото си великолепие чрез зрелищното светлинно шоу. За целта вече е инсталирана специалната мултимедийна кула, която ще осигурява красивото осветление и озвучаване. Близо до „Свети дух“ ще бъдат обособени уютни места за отдих, както и зона за организиране на събития, представления на открито и временни туристически атракции, обещава местната управа.

Съставил: Венета Николова


Още от категорията

Срещата на Георги Раковски с Тихо и Тонка Обретенови в Русе. Автор: Ал. Христов, 1958 г.

Малко известни документи за живота и делото на Раковски оживяват онлайн

По повод 200-годишнината от рождението на Георги Раковски, онлайн експозиция в Русе представя малко известни документи за живота и делото на революционера. Областната управа в крайдунавския град уточнява, че изложбата, поместена на сайта ѝ, включва осем..

публикувано на 17.04.21 в 07:05
Оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г.

200 години от рождението на Георги Раковски

14 април 1821 г. е рождената дата на Георги Стойков Раковски - възрожденец, революционер, пръв идеолог и организатор на националноосвободителното движение в България, публицист и радетел  за народна просвета и книжнина. „ Раковски е..

публикувано на 14.04.21 в 06:35

Военната академия в София отбелязва рождението на Г.С. Раковски

По повод 200 години от рождението на българския революционер Георги Стойков Раковски, Военната академия в София, носеща името му, е домакин на научна конференция. Събитието, на което ще бъде представена дейността на революционера в чужбина, е..

публикувано на 12.04.21 в 08:20