Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Средновековната крепост „Свети дух“ ще оживее в светлинно шоу

Снимка: haskovo.net

Мултимедия в комбинация от звук, светлина, анимация и пушечно шоу ще представи развитието на крепостта „Свети Дух“ през различните епохи. Твърдината се намира в хасковското курортно селище Минерални бани. Основана е през  II век и е била обитавана  чак до XI в. Стените й са запазени до 3,5 метра височина и на места стигат до 2 метра дебелина. През XII век на територията на „Свети Дух“ възниква некропол. По време на разкопките в него археолози откриват огромно количество богати ювелирни произведения.

Напролет крепостта ще възкръсне за нов живот. Тогава твърдината ще грейне в цялото си великолепие чрез зрелищното светлинно шоу. За целта вече е инсталирана специалната мултимедийна кула, която ще осигурява красивото осветление и озвучаване. Близо до „Свети дух“ ще бъдат обособени уютни места за отдих, както и зона за организиране на събития, представления на открито и временни туристически атракции, обещава местната управа.

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05