Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българските антарктици вече са в базата „Св. Климент Охридски“

Снимка: Facebook/ Bulgarian Antarctic Institute

29-та Национална антарктическа експедиция, достигна остров Ливингстън, където е разположена българската полярна станция „Св. Климент Охридски“, съобщи Българският антарктически институт. След 20 дневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас шестимата антарктици са превозени от испанския изследователски кораб „Сармиенто де Гамбоа“. Те са в добро здраве.

В района на базата снежната покривка е била незначителна и разтоварването на 1 т. храни, 2,5 т. гориво и 6 т. строителни материали е станало бързо. Предвидено е за краткия престой да се направи сезонен ремонт на базата, да се додърши изграждането на модерния лабораторен модул, започнат през 2020 г. и да се презареди научната апаратура.

Още от категорията

115 години българско въздухоплаване

На днешната дата през далечната 1906 г. указ на цар Фердинанд полага началото на българското въздухоплаване чрез създаването на Въздухоплавателно отделение.  За това ни припомня българският Музей на авиацията, а така също и факта, че за първи..

публикувано на 20.04.21 в 07:00

След първа доза на AstraZeneca втората ще може да бъде на Pfizer

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Такова решение е взел Националният ваксинационен щаб, съобщиха на пресконференция министърът на здравеопазването в..

публикувано на 19.04.21 в 17:37

Нужни са отговорни решения в подкрепа на бизнеса в кризата

В последния работен ден от миналата седмица, правителството в оставка внесе в народното събрание Проект на плана за възстановяване на България. Темата стана повод за безкрайни полемики сред новоизбраните депутати, като някои от политическите сили..

публикувано на 19.04.21 в 13:14