Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3D принтирана маточна лигавица? БГ компания с футуристичен проект срещу безплодие

Снимка: Спас Керимов

Биопринтирането на човешки тъкани отдавна не е новост, но екип от млади български учени, оглавен от 28-годишният Спас Керимов, е решил да  развие авангардната технология и да я пренесе в бъдещето. Неговата компания, основана преди 5 години, се прочу с разработването на уникалния ”Ева” – първият 3D принтер на човешки органи в Източна Европа. Младият медик изцяло се е посветил на тъканното инженерство и регенеративната медицина. Две поредни години - 2018 и 2019 г. той е носител на Европейските награди CESA като Best HealthTech startup, включен е и в класацията на Forbes "30 под 30".  В момента компанията на Спас работи с човешки стволови клетки, като принтира тъкани в опит да създаде т.нар. биочипове за лекарствено тестване.

 „Вместо тези лекарства да бъдат тествани върху животни, ние предлагаме това да стане върху биочип. Защото той дава по-пълна информация от тази,  която биха могли да събират фармацевтичните компании при изследване на животни – обяснява Спас Керимов пред Радио България. – Другото преимущество на биочипа е, че той  може да бъде употребяван за персонализирано лечение. За целта могат да се използват стволови клетки на определен пациент и да се проследи поведението им при различна концентрация на лекарството.“

Спас и екипът му разработват не само малки 3D модели на човешка тъкан. Сега българските учени са амбицирани да създадат и по-голяма структура. Като например 3D маточна лигавица. “При някои жени тя е прекалено тънка или дори липсва“ – казва Керимов и добавя:

„Маточната лигавица е изключително важна за зачеването и износването на едно бебе. Много жени страдат от този чисто анатомичен проблем. Затова се опитваме да принтираме структура, която да имитира маточната лигавица, за да им помогнем да се справят с безплодието. Проектът ни е съвсем в началото. За целта работим съвместно с водеща българска клиника по репродуктивно здраве и тепърва започваме да конструираме тъканния модел, да се занимаваме с клетките, които ще диференцираме.“

Принтирането на маточна лигавица е дългосрочен проект и според Спас ще отнеме много време, тъй като ако се превърне в терапия, той ще трябва да премине дълги фази на изпитания. „ На този етап няма информация  някой друг да работи в тази насока, така че може да се каже, че сме пионери “ – казва Спас.

Ще доживеем ли времето на принтираните реални човешки орган, а защо не … и на анатомична реплика на човек?

„Моят научен оптимизъм казва, че органът е на десетилетия от нас. Може би след 2030г. ще има скокообразен прогрес в тази област. Може би няма да бъде изцяло анатомофизиологичен орган, но със сигурно ще има сериозни решения, които да са ясна алтернатива при някои органни дисфункции. Но за принтирането на човек, бих запазил мистичността на съзнанието, която е тайна. Все още се обсъжда може ли въобще то да се разработи по изкуствен път. Не съм сигурен дали създаването на хиперкомплексна система, каквато е мозъкът, ще генерира съзнание. И ако след столетие се принтира анатомична реплика на човека, как ще се появи въпросното съзнание?“  - казва в заключение Спас Керимов.

Снимки: предоставени от Спас Керимов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Спиране на валежите и пролетно слънце в сряда

В сряда , 24 април, минималните температури в страната ще са между 7 и 12°, в София 9°. През деня ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще се заоблачи и на места ще превали.  Максималните температури ще са от 19 до 24°, в столицата 20°...

публикувано на 23.04.24 в 19:35

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00
Снимка: Генерално Консулство Ню Йорк

България, Турция и Сърбия представиха традициите си в Ню Йорк

На събитие, организирано от Генералните консулства на България, Турция и Сърбия в Ню Йорк, бяха представени културите, традициите и възможностите за туризъм в трите балкански държави. Празненството бе домакинствано от генералното консулство на..

публикувано на 23.04.24 в 16:17