Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

По-важните акценти от региона в седмицата 22-26 февруари 2021 г.

Гърция поиска в ООН Турция да върне музейния статут на „Св. София”

Гърция, заедно с редица международни организации, иска от Турция да върне предишния статут на музей на „Света София” в Истанбул. Античният архитектурен паметник бе превърнат през 2020 г. от Анкара в джамия. Това заяви гръцкият външен министър Никос Дендиас пред 46-ата сесия на Съвета на ООН по правата на човека, предаде БТА. Дипломатът подчерта, че въпросът за пълното упражняване на културните права и опазването на културното наследство е особено важен за Гърция. "Трансформацията на паметника „Света София” в джамия, противоречи на всяка концепция за зачитане на културното наследство“, заяви гръцкият външен министър.

Европарламентът критикува Сърбия

Депутатите от комисията по външни работи на Европарламента са обезпокоени от непрекъснатата подкрепа на Сърбия за анексията на Крим от Русия в Общото събрание на ООН. Това се казва в приетия доклад за напредъка на страната по пътя ѝ към ЕС. Евродепутатите са загрижени и от нарастващото влияние на Китай в региона на Западните Балкани като цяло и особено от липсата на прозрачност при оценката за влияние върху околната и социалната среда на китайските инвестиции и заеми, се казва в документа. Белград е призован да покаже убедителни резултати в реформирането на съдебната система, свободата на изразяване и борбата с корупцията и организираната престъпност. „Нормализацията на отношенията между Сърбия и Косово е приоритет и предварително условие и за двете страни за присъединяването им към Общността“ е заключението на евродепутатите, съобщи БГНЕС.

Хърватия поиска да закупи F-35, но САЩ й предлагат F-16

Хърватия проявяваше интерес да купи изтребители F-35, но в момента „Локхийд Мартин“ предлага на страната изтребителя F-16, каза Джон Нилсън, директор в корпорацията на "Комуникации" за Европа. Представител на хърватското посолство в САЩ заяви, че Загреб, който в момента разполага само с остарелите МиГ-21,  "прави оценка на оферта за новите американски самолети F-16 Block 70/72. Американската оферта, ще се състезава заедно с някои други отговори на нашия търг за многофункционални изтребители, нови или използвани", е казал източникът, цитиран от БТА.

Черногорците ще могат да имат и сръбско гражданство

След 12 години Черна гора най-накрая може да позволи на своите граждани двойно гражданство - черногорско и сръбско, обяви премиерът Здравко Кривокапич в социалната мрежа Туитър. „Много граждани, които от години живеят в Черна гора, но не са получили гражданство на страната ни, заслужават този въпрос да бъде окончателно решен“, подчерта Кривокапич, като допълни, че правителството ще започне да решава този проблем през следващия период. Според Закона за черногорското гражданство не се допуска двойно гражданство - черногорско и сръбско - от 2008 г. насам, предаде БТА.

През ноември Румъния започва добив на газ от Черно море

Първата молекула румънски природен газ ще бъде извадена от Черно море тази година през ноември, обяви министърът на енергетиката Вирджил Попеску. Това ще стане от периметъра Аurora и ще го добие компанията Black Sea Oil & Gas. Относно периметъра Neptun Deep, където са най-богатите залежи на газ, министърът обяви влизане в проекта на компанията Romgaz. Тя ще замести американски инвеститор, който иска да се откаже от експлоатацията на газ в Черно море, поясни министърът. Надеждата е до 2025 г. от там да се добива повече газ, отколкото Румъния консумира, каза министърът, цитиран от AGERPRESS.  

Турция ще продължи да подкрепя гагаузите в Молдова

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу прие в Анкара управителя на автономния район Гагаузия в Молдова Ирина Влах, съобщи Anadolu agency. В свой пост в Туитър турският външен министър заяви, че срещата е била ползотворна и с Влах са обсъдени възможностите за сътрудничество. Чавушоглу обяви, че гагаузите са мост на приятелството между Турция и Молдова, а Анкара ще продължи да подкрепата си за тях във всяка област. Гагаузите са тюркоезично малцинство в Молдова с православно вероизповедание.

Съставил: Иво Иванов

Снимки: EПА/БГНЕС, lockheedmartin.com, blackseaog.com, mfa.gov.tr

Още от категорията

Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00