Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Приеха промени в Закона за българското гражданство

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие окончателно промени в Закона за българското гражданство. С тях се създава Консултативен съвет към Държавната агенция за българите в чужбина. Той ще се произнася със становище за гражданство в двумесечен срок, като отчита дали молителят ползва български език, дали се самоопределя като лице от български произход и дали е част от българска общност или българско малцинство в друга държава.

Преустановява се възможността за придобиване на българско гражданство на основание на вложение в държавни ценни книжа. Създава се ново основание  - гражданство да получават чужди лица с вложения в придобиване на акции или облигации на български търговски дружества на стойност от поне 2 млн. лева.

Друг вариант за български паспорт е първоначално чужденецът да е вложил над 250 хил. евро в дружество, което е разкрило поне 10 работни места, а една година след това увеличи инвестицията си поне до 500 хил. евро. и дружеството разкрие над 20 работни места.

Разрешение за продължително пребиваване в страната могат да получат чужденци, които притежават т.нар. стартъп виза, имат издадено от Държавната агенция за научни изследвания и иновации удостоверение за високотехнологичен и/или иновативен проект както и, след издаване на визата за дългосрочно пребиваване, са станали съдружници или акционери в българско търговско дружество, притежават не по-малко от 50% от капитала му.

Още от категорията

„Държавен вестник” публикува имената на депутатите в новия парламент

Резултатите от гласуването за 45-о Народно събрание, разпределението на мандатите и имената на депутатите са публикувани в днешния брой на „ Държавен вестник”. Това означава, че президентът Румен Радев може да свика новоизбрания парламент. В първия си..

публикувано на 13.04.21 в 08:25

Смъртните случаи от Covid-19 отново над 200

3122 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие от направените 17 402 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителен резултат са дали 18% от пробите. Най-много новозаразени има в София – 758, в Пловдив –..

публикувано на 13.04.21 в 08:19

Специални платформи осигуряват безопасното гнездене на щъркелите

Общо 533 платформи за щъркелови гнезда са монтирани в Западна България от енергоразпределителната компания ЧЕЗ, за да се осигурят условия за безопасно гнездене на птиците, предаде електронното издание 3e-news. Платформите се поставят на ключови..

публикувано на 12.04.21 в 19:35