Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: Ройтерс

Разпространението на Covid-19  провокира някои държави да направят промени или да подготвят такива по отношение на режима за влизане на граждани от България и други страни. Вижте:

Молдова въведе изискване за негативен PCR тест при влизане в страната,считано от 5 март 2021 г. Властите обновиха и списъка на страните от т. нар. „червена зона“, чиито граждани не са допускани в Молдова. Новият списък влиза в сила от 1 март 2021 г., като България не е включена в него.

Българските граждани могат да влизат в страната в случай, че не са преминали (дори транзитно) през някоядържава от т. нар. „червена зона. От 5 март т.г. те задължително следва да представят удостоверение за отрицателен PCR тест, извършен до 72 часа преди влизането в страната. Документът за теста трябва да бъде изготвен на английски, руски или румънски език.

Гърция засили здравния контрол на границите си с България. От ранния следобед на 25-и февруари медицински екипи на граничния пункт „Кулата-Промахон“ правят проверка с антигенни тестове срещу Covid-19 на всички влизащи в Гърция граждани, включително и на шофьорите на товарни автомобили. Превозвачите изчакват резултата от теста в камионите, като задържането на трафика е между 10 и 15 минути. Досега тестовете се правеха само на влизащите в Гърция леки автомобили и автобуси.

Черна гора въведе изискване за отрицателен PCR- тест за пристигащите, считано от 27 февруари 2021 г. Българските граждани, които влизат в страната с начална точка на отпътуване Република България, както и Република Сан Марино, Велико херцогство Люксембург, Княжество Андора, Република Словакия и Република Ботсвана следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването. Както досега, мярката важи и за българите, които пристигат в Черна гора от Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Франция, Португалия, Испания, Дания, Нидерландия, Република Ирландия, Белгия, Чешката република, Израел, Малта, Ливан, Естония, Латвия, САЩ, Бразилия, Република Южна Африка, Индия, Бахрейн и Ливан. Те следва да представят отрицателен резултат от PCR тест, извършен не по-рано от 72 часа преди отпътуването.

За идващите от страни извън изброените по-горе няма изисквания за предоставяне на негативен резултат от PCR тест. Няма изискване за предварителна онлайн регистрация на пътуващите.

Швейцария разреши и бързия тест за Covid-19 при влизане в страната. Българските, влизащи в Швейцария по въздушен път, вече могат да предоставят и отрицателен бърз тест за коронавирус, за да бъдат допуснати на територията на страната.

Бързият тест трябва да бъде направен не по-късно от 24 часа преди влизане. Остава в сила и възможността за представяне на отрицателен резултат от PCR тест направен до 72 ч. по-рано.

От МВнР предупреждават, че швейцарските власти ще следят дали в документа са записани фамилното, собственото име и датата на раждане на гражданина, както и датата и часът на тестването, видът на теста и резултатът от него.

Съставил: Венета Николова

Още от категорията

Румънска преводачка е първата записала се за Международния семинар по български

Преводачката Мария Лупеску от Букурещ първа е подала документите си за тазгодишното издание на Международния летен семинар по български език и култура , който ще се състои от 12 юли до 1 август във Велико Търново, предаде кореспондентката ни..

публикувано на 13.04.21 в 19:40

България награди беларуското предприятие, ремонтирало самолетите Су-25

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди представители на „558 Авиационен ремонтен завод“ в Беларус, изпълнил ремонтно-възстановителните дейности на самолетите Су-25 на Българските военновъздушни сил и, както и военнослужещи и..

публикувано на 13.04.21 в 18:00

Премиерът Борисов поздрави мюсюлманите за Рамазан

Премиерът Бойко Борисов поздрави мюсюлманите по повод Рамазан чрез пост във Facebook. "Поздравявам всички мюсюлмани за настъпващия свещен месец Рамазан. Желая Ви здраве и благополучие. Уверен съм, че в България ще продължим да живеем в мир,..

публикувано на 13.04.21 в 15:41