Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сърцето на Габрово има нужда от цвят и нови идеи

Снимка: gabrovo.bg

Ако сте се разхождали из Габрово, няма как да не сте направили пешеходен тигел по калдъръма на „Шести участък“. Това е най-старият габровски квартал, пряко свързан с възникването на селището. Името му, както подобава на габровци, се свързва със случайно възникнала шега. Районът изобилства с ресторантчета и кръчми, в които често са се развихряли шумни веселия. Поради това и често бил посещаван от полицаи, затова по аналогия с пети полицейски участък в столицата, започнали да го наричат „Шести участък“.


И макар някога да е бил сърцето на града, днес кварталът сякаш остава встрани от маршрута на гражданите и гостите на „българския Манчестър“. Възраждането му бе във фокуса на тридневен хакатон под наслов „Промяна на Шести участък“ в гр. Габрово.

„Участниците бяха не само от различни градове – Габрово, София, В. Търново, Трявна, но и от различни професионални области, което допринесе за обогатяване на споделените идеи и финалната концепция за бъдещото и устойчиво развитие на квартала – съобщи за Радио България доц. Светла Панайотова, преподавател в Техническия университет в града. –  Отборите подготвиха с много хъс презентациите си, съпроводени с богат илюстративен материал, работа на терен в квартала, анкети към местната общност от квартала и дори предаване на живо от „Шести участък“.“


Според участниците кварталът има нужда от цвят и модерно излъчване, поради което би трябвало да привлече креативни индустрии. За целта витрините на множеството пустеещи дюкянчета биха могли да се превърнат в изложбено пространство за творците. А пустеещите помещения – в споделени офис площи за практикуващи свободни професии. Идеи за уикенд крафт събития, литературни четения и празници, които да оживят района, също не липсваха.


Според кмета Таня Христова, целта на надпреварата е да  открие онези идеи, „които ще направят „Шести участък“ истински жив и привлекателен, с уважение към миналото и с мисъл за бъдещето му!“.

Хакатонът се осъществи в рамките на международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA). Той работи за обновяването на централни градски райони, изоставени в резултат на индустриално преобразуване, промяна в навиците на потребителите и нарастване на населението в предградията и крайните квартали. Община Габрово бе избрана за пълноправен партньор заедно с още 21 общини от 8 различни държави: Словения, Словакия, Германия, Австрия, Румъния, Сърбия, Молдова и България.

Снимки: gabrovo.bg

Още от категорията

България изтегля военните си от Афганистан

България изтегля военните си подразделения от Афганистан. Това е решено днес на извънредно заседание на Министерския съвет, съобщи Бойко Борисов през профила си във Фейсбук. Решението идва след като вчера бе обявено, че САЩ и НАТО ще прекратят мисията..

публикувано на 15.04.21 в 19:10

Белгия отменя забрана за пътуване, но ограниченията остават

От полунощ на 19 април Белгия отменя забраната за несъществени пътувания от и до страната за държавите от Европейския съюз, включително и за пътници от България. Въпреки това, белгийските власти препоръчват да се предприемат пътуване само по..

публикувано на 15.04.21 в 18:03

Оздравелите продължават да са повече от новозаразените с Covid-19

2517 са новозаразените с коронавирус в страната за последното денонощие. Това са 16,5% от направените 15 297 теста , сочи Единният информационен портал. Най-много са в София-град – 599. Следват Пловдив с 228, Варна със 177 и Бургас със 161 заразени...

публикувано на 15.04.21 в 08:34