Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлозара Савова зарадва с балонено дърво болните от коронавирус

17-годишната ученичка осъществява благотворителни каузи за деца

Снимка: Facebook /Светлозара Савова

Тя внася цвят и светлина и това е нейният начин да облекчи болката. В грейналите от неочакван дар очи намира смисъл да продължи да благодарява.

Съсухрено дърво с оголели клони навява меланхолия, щом погледите на пациентите и лекарския екип подирят двора на лечебницата. От една му страна стои Covid отделението, а от другата една болнична стая, под чийто прозорец присяда Светлозара. Една вечер я осенява идеята да окичи с балони тъжното дърво и така да подари малко радост на хората в отсрещното крило.

„Когато започнах да правя балоненото дърво, беше много късно – някъде около 22,00 часа – разказва Светлозара Савова. – Видях сестри, които постоянно бързат в костюми подобно на скафандри, и притеснени хора, които от време на време излизаха от стаичките си. Исках да зарадвам болните и първата ми идея беше да им рецитирам български стихотворения. Но осъзнах, че няма да ме пуснат вътре, още повече че и аз през това време бях в болницата. Тогава реших да направя нещо нетипично - именно това беше балоненото дърво. Наистина не очаквах хората да реагират чак толкова много на това, което съм създала, тъй като го смятам за нещо нормално.“

Светлозара е на 17 години, учи в СУ „Св. Кирил и Методий“ в Карнобат и зад гърба си има над сто благотворителни каузи за онкоболните деца. Самата тя, преминала през болката, казва, че би помогнала на всеки, който се нуждае от протегната ръка.

„Тогава бях на 10 годинки и не осъзнавах нещата – връща се назад Светлозара. – Знаех, че тати е болен от лоша болест и едва когато почина – може би месец след това, осмислих нещата. Искам абсолютно всеки човек да оздравее, тази ужасна болест да я няма, затова и започнах да помагам на болни от рак деца. Видях колко много хора зарадвах, когато направих първата си кауза и това ме стимулира занапред. Така с всяка изминала кауза нуждата ми да помагам на хората става все по-голяма.“

Когато е на тринайсет, организира инициативата „Вместо букет, дари на онкоболно дете късмет“ и събира в своето училище първите 1500 лв. Последват благотворителни акции за децата с рак в цялата страна.

С наградата Добрите примери за инициативата ѝ
„Не мисля, че има дума, с която да се опише емоцията – казва Светлозара. – Чувстваш се полезен на света, чувстваш, че си направил нещо за някого. Има хора на 70 г., които не са постигнали нищо през дългия си живот – не са помогнали на никого, държат се арогантно. За сметка на това има други млади хора и те правят добро, животът им е много по-пълноценен, независимо от възрастта. Аз не смятам, че има прекалено малки или прекалено големи хора, за да правят благотворителност.“

В момента Светлозара подготвя нови две каузи – първата е за дете с изключително рядка болест, а другата е за петгодишния Бени с невробластом, на когото не достигат пари за операция. За да помогне, момичето написва пиеса, която заедно със съмишленици да изиграе онлайн.

Спечелилите Международната награда на херцога на Единбург
Инициативите си Светлозара споделя във фейсбук групата „Благотвори с мен“ и с примера си увлича не само своите връстници. Заради добрите си дела е избрана за посланик на Международната награда на херцога на Единбург. Бъдещето си вижда в два разнопосочни пътя – в класната стая да преподава философия, а на улицата да продава своите картини – по примера на уличния художник, който запленил детското й въображение на една лятна ваканция в Ахтопол.

Хората не гледат толкова картината, а по-скоро емоцията, която художникът е изразил – вярва Светлозара. – Например аз мога да нарисувам нещо не толкова добро, но в него да вложа цялата си позитивна енергия. И тогава нарисуваното от мен много повече ще се оцени, отколкото творбата на някой съвършен художник, който не влага емоция в картините си, а просто ги прави, за да печели пари.“

Снимки: Facebook /Светлозара Савова, Гласът на Карнобат, gramofona.com

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилени мерки и дронове за дербито "ЦСКА-София" - "Левски" на 27 април

Засилено полицейско присъствие в столицата планират от МВР за последното за сезона дерби ПФК "ЦСКА - София" -  ПФК "Левски", което ще се проведе на 27 април на Националния стадион "Васил Левски" в столицата. Ще бъдат използвани и дронове по..

публикувано на 26.04.24 в 16:01

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15