Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

140 години от рождението на Тодор Александров

Бюст – паметник на Тодор Александров в Благоевград
Снимка: bulgarianhistory

На 4 март се навършват 140 години от рождението на войводата Тодор Александров. Роденият в Щип революционер е смятан за втората най-влиятелна личност в македонските борби след Гоце Делчев.

Още 16 годишен ученик в Скопие се включва във ВМОРО. След Илинденско-Преображенското въстание е вкаран в османски затвор. Като четнически войвода от 1911 г. е избран за член на Централния комитет на организацията. През Първата световна война, ръководи българското военно разузнаване на Солунския фронт. След 1918 г. е виден деец на македонската емиграция в България. Ръководи всички нейни легални и нелегални изяви.Убит е трагично през 1925 г. в Пирин, след подписването на Майския манифест във Виена, за сътрудничество на ВМРО с Коминтерна. Неговият девиз винаги е бил 
– „Всичко за Македония“.

Още от категорията

Военната академия в София отбелязва рождението на Г.С. Раковски

По повод 200 години от рождението на българския революционер Георги Стойков Раковски, Военната академия в София, носеща името му, е домакин на научна конференция. Събитието, на което ще бъде представена дейността на революционера в чужбина, е..

публикувано на 12.04.21 в 08:20
Николай Рукавишников и Георги Иванов

42 години от първия полет на българин в Космоса

10 април 1979 г., 20 часа и 34 минути. Към Космоса поема изстреляният в орбита космически кораб „Союз – 33”. С него лети  първият български космонавт Георги Иванов . Той прави 31 пълни обиколки около Земята. На борда на кораба е в тандем с..

публикувано на 10.04.21 в 07:35
Католическата катедрала в град Раковски

Католическата общност в България празнува Възкресение Христово

Тази вечер се отслужва пасхално бдение, предизвестяващо възкресението на Иисус Христос. За разлика от миналата година, сега на него могат да присъстват миряни, но при спазване на строги мерки за безопасност. Енорийският свещеник във Варна..

публикувано на 03.04.21 в 19:55