Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Въвеждат се локални мерки срещу разпространението на вируса

Британският вариант на Covid-19 разболява все повече хора

Снимка: БГНЕС

Третата вълна на разпространение на коронавируса вече е факт и на нея се дължи тенденцията за плавно покачване на заболяемостта и на заетостта на болничните легла в България, обяви на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка в страната здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той открои и един положителен факт – докато през миналата седмица съотношението между броя на новозаразените спрямо този на излекуваните е бил 3:1, през настоящата стойностите са 2:1.

Министър проф. Костадин Ангелов
Увеличаването на случаите на Covid-19 се дължи на бързото разпространение на британския вариант, каза още министърът. В момента се заразяват 285 души на всеки 100 хиляди, но разликата между отделните райони е много голяма. Така в Кюстендил с коронавирус са 487 на 100 хил. души, а в Търговище – 26 на 100 хиляди. Това налага въвеждането на локален подход по отношение на противоепидемичните мерки, заяви проф. Костадин Ангелов. Той даде за пример Бургас, където днес регионалният щаб е отменил плановите операции и препоръча това да сторят в Кюстендил, Плевен, Враца.

През март се очаква да получим 105 300 ваксини на Pfizer/BioNTech, 85 200 на Moderna и 300 хил. на AstraZeneca, съобщи Богдан Кирилов, председател на Изпълнителната агенция по лекарствата. Засега няма потвърждение от Германия и Франция за предоставянето на ваксини, които да върнем на по-късен етап, добави той.

Богдан Кирилов
По отношение на предизборната кампания и евентуалните масови събития на партиите здравният министър подчерта, че събиранията на закрито са забранени със закон. Той препоръча на политиците да се погрижат за здравето на избирателите си, провеждайки агитацията дистанционно, а срещите с хората да стават на открито при спазване на дистанция и с предпазни средства.

Проф. Костадин Ангелов обърна внимание и на конспиративните теории срещу ползите от ваксинацията, които бързо достигат до най-уязвимите – възрастните хора. „Всеки ден се борим с лъжи“, заяви министърът. Това е причината в следващите дни в националните медии да бъде пуснат клип за мотивиране на колебаещите се.

България заема 18 място по заболяемост в Европейския съюз. До момента близо 250 хил. души са имунизирани срещу коронавирус, а с втора доза са 41 хиляди. Броят на хоспитализираните надхвърля 5 хиляди. 48% от леглата за неусложнени пациенти са заети в болниците, както и 51% от местата в интензивните отделения. 733 медици са с Covid-19 при общо 10 309 от началото на епидемията.

Снимки: БГНЕС

Още от категорията

София грейва с пъстри пролетни килими от лалета и теменужки

Въпреки противоепидемичните мерки и по-прохладното време тази пролет, столичани изпълват улици, паркове и градинки, наслаждавайки се на първите по-меки слънчеви лъчи и плахо раззеленяващите се дръвчета и храсти. През април София се отърсва от сивото си..

публикувано на 14.04.21 в 10:03

За денонощието оздравелите са повече от заразените с Covid-19

2 944 са новите случаи на коронавирус в страната при направени 16 242 теста през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от направените проби , сочи Единният информационен портал. Най-много са новозаразените в София-град – 692. Следват..

публикувано на 14.04.21 в 08:35

Румънска преводачка е първата записала се за Международния семинар по български

Преводачката Мария Лупеску от Букурещ първа е подала документите си за тазгодишното издание на Международния летен семинар по български език и култура , който ще се състои от 12 юли до 1 август във Велико Търново, предаде кореспондентката ни..

публикувано на 13.04.21 в 19:40