Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Симона Борисова от Етрополе – една от 24-те „посланички за един ден“

Инициативата „Посланик за един ден“ е предизвикателство и разкрива нови възможности пред момичетата в гимназиален етап на обучение

Симона Борисова с посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан
Снимка: Христина Тасева

„Ако бяхте посланик за един ден, кои три сектора в България бихте подпомогнали след пандемията от Covid-19?“  това беше въпросът, върху който трябваше да разсъждават момичетата, които искат да вземат участие в инициативата „Посланик за един ден“.  Тя се реализира по идея на вицепрезидента Илияна Йотова и посолството на Великобритания у нас.

Симона Борисова от Етрополе е една от 24-те избрани да участват в дейностите по инициативата тази година. Това и дава възможност да работи с посолството на Куба в България, с чиято помощ установява различни контакти и участва в няколко проекта. А посланичката на Куба в България г-жа Каридад Ямира Куето Милиан, е била избрана за „кръстница“ на Симона от другите дипломати, участващи в инициативата.


„Много ми допадна възможността да срещна хора, които са постигнали нещо значимо и да се мотивирам от тях – каза Симона. – Моите три теми по отношение въздействието на коронавируса са образование, туризъм и спорт. Лично за мен това са секторите, които са най-засегнати. Косвено или не, участвам във всяка една от тези сфери и разбирам колко е важно и трудно да се справяме с Covid-19. Срещите ни с посланичката досега бяха онлайн заради епидемията, но бяха изключително интересни. Връзките и съветите, които г-жа Ямира ми даде,  бяха много полезни и ще ги използвам в бъдеще. Освен с посолството, работих и с неправителствената организация Time Heroes. Трябваше да направим кампания или събитие с елемент на доброволчество.“

Симона сподели още, че вижда бъдещето си като мениджър, тъй като ѝ се отдава да работи с хора. „Доставя ми удоволствие когато някой е щастлив и аз съм му помогнала за това“, казва момичето. Определя себе си като много зает човек, тъй като е председател на ученическия съвет в училището, участва и в Ротари клуб. „Опитът, който натрупах тук ми помага да развивам дейностите, които прилагаме“, категорична е Симона.

В посолството на Куба, където Симона беше поканена на среща-обяд, посланик Ямира Куето разказа повече за своето участие в „Посланик за един ден“:

Каридад Ямира Куето Милиан
„След пристигането ми в България през 2019 г. участвах като гост, а миналата година проследих конкурса във виртуалното пространство заради пандемията. За Кубинското посолство беше удоволствие да работим със Симона. Разсъжденията й по отношение на отражението на пандемията в туризма, културата и спорта и за въздействието върху образованието и общуването бяха много интересни. Работихме виртуално и я свързах с хора от различни сектори, университетски преподаватели, туристически агенти, както и с училището в село Караджово, с които имаме близки контакти. Всички те й разясниха как се справят с пандемията. Тук, в посолството, й обяснихме какви са приоритетите на дипломатическата работа, запознахме я с новости от живота в Куба и й разказахме за 60-годишните дипломатически отношения между двете страни, които имат огромен потенциал за развитие. Чрез Симона доказваме приятелството, което винаги е съществувало между кубинци и българи, а също предаваме нашия опит на младите българи, за да затвърдим добрите връзки между нашите страни.“ 

Училището в село Караджово има 13-годишни приятелски отношения с кубинското посолство в България.


„Благодарение на учителката по български език и литература Ана Георгиева, която успя да запали любовта на учениците към Куба, вече 13 години участваме в националния конкурс „Куба далечна и близка“ – разказа Красимира Благоева, директор на ОУ „Васил Левски“ в с. Караджово. – За  това време 80 наши ученици са участвали и повече от 35 са взимали призови места в различни раздели на конкурса. Връчването на ученици винаги е било на специална церемония и така сме имали възможност да се запознаем не само с госпожа Ямира, а и с пет посланици на Куба. Ние сме членове на Асоциацията за приятелство “България-Куба“ и продължаваме да държим тази искрица жива и я предаваме на следващите ученици.“

Още от категорията

115 години българско въздухоплаване

На днешната дата през далечната 1906 г. указ на цар Фердинанд полага началото на българското въздухоплаване чрез създаването на Въздухоплавателно отделение.  За това ни припомня българският Музей на авиацията, а така също и факта, че за първи..

публикувано на 20.04.21 в 07:00

След първа доза на AstraZeneca втората ще може да бъде на Pfizer

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Такова решение е взел Националният ваксинационен щаб, съобщиха на пресконференция министърът на здравеопазването в..

публикувано на 19.04.21 в 17:37

Нужни са отговорни решения в подкрепа на бизнеса в кризата

В последния работен ден от миналата седмица, правителството в оставка внесе в народното събрание Проект на плана за възстановяване на България. Темата стана повод за безкрайни полемики сред новоизбраните депутати, като някои от политическите сили..

публикувано на 19.04.21 в 13:14