Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Българин откри нова екзопланета

Снимка: RenderArea

Българин откри нова близка екзопланета. Скалистата Gliese 486b е само на 26 светлинни години от Земята и е подходяща за анализ. Откритието е публикувано в престижното сп. Science, а водещ автор е д-р Трифон Трифонов - астроном от Института по астрономия "Макс Планк" в Хайделберг и възпитаник на Софийския университет, предаде БТА.

Gliese 486b е от малкото екзопланети, която може да ни помогне да узнаем състава на първичните планетни атмосфери и да предостави важна информация за произхода и еволюцията на планетите от земен тип, каза Трифонов пред БНТ. Ученият е част от консорциума CARMENES, обединяващ 11 научни институции в Испания и Германия. Целта им е да следят над 350 звезди от типа "червени джуджета".


Още от категорията

115 години българско въздухоплаване

На днешната дата през далечната 1906 г. указ на цар Фердинанд полага началото на българското въздухоплаване чрез създаването на Въздухоплавателно отделение.  За това ни припомня българският Музей на авиацията, а така също и факта, че за първи..

публикувано на 20.04.21 в 07:00

След първа доза на AstraZeneca втората ще може да бъде на Pfizer

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага при жени под 65-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Такова решение е взел Националният ваксинационен щаб, съобщиха на пресконференция министърът на здравеопазването в..

публикувано на 19.04.21 в 17:37

Нужни са отговорни решения в подкрепа на бизнеса в кризата

В последния работен ден от миналата седмица, правителството в оставка внесе в народното събрание Проект на плана за възстановяване на България. Темата стана повод за безкрайни полемики сред новоизбраните депутати, като някои от политическите сили..

публикувано на 19.04.21 в 13:14