Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Избраха 17-годишен бг-математик за участие в изследователска школа в САЩ

Ангел Райчев от София впечати журито със собствена теорема

Снимка: facebook.com/125sou

Ангел Райчев, ученик в столичното 125 Средно училище „Боян Пенев“ защити своя теорема, с което беше избран от Института по математика и информатика към БАН за участие в престижната лятна изследователска школа за ученици в САЩ (RSI).

Ангел Райчев е впечатлил журито от БАН с проекта „L-полимино“. Самият той признава, че винаги е харесвал повече цифрите отколкото буквите, а сериозно с математика се занимава от трети клас. 

Квотата за участници от България в лятната изследователска школа за ученици в САЩ е само за двама – един по математика и един по информатика, а кандидатите и тази година са били десетки. Обучението на изявени математици от цял свят, които ще работят по проекти под ръководството на известни учени, ще се състои през лятото в Бостън и ще продължи шест седмици.

Снимка: www.facebook.com/125sou

Още от категорията

Класни стаи на открито – да дадем чист въздух на българското образование

След като стана ясно, че от 12 април се възстановява присъственото обучение за учениците от 1 до 4 клас, и на ротационен принцип за по-големите, като първи в класните стаи се завръщат тези от 7,8 и 10 клас, отново дойде ред да поговорим за родната..

публикувано на 12.04.21 в 11:13

Почти равен брой новозаразени и излекувани от Covid-19

462 нови случаи на коронавирус са установени през изминалото денонощие от направените 3658 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби се равняват на близо 13%. Най-много новозаразени има в София – 143, в..

публикувано на 12.04.21 в 08:38

Разхлабват част от ковид мерките у нас

От днес, 12 април, отварят врати гoлeмитe нexpaнитeлни мaгaзини, нo c ycлoвиe зa диcтaнция мeждy клиентите в тях.  Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия, при използване до 30% от капацитета на помещенията, физическа..

публикувано на 12.04.21 в 08:15