Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поставиха за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан

Снимка: bspb.org

В края на февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно постави за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край Бургас. Предавателят тежи 33 грама и е поставен на участък от крилото на птицата, така че да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП е маркирал пеликана и с цветни пръстени, като преди това птицата е била прегледана и измерена. Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП, като предишните птици са били маркирани само с цветни пръстени.

Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия учените ще се запознаят подробно с местообитанието и заплахите за този вид пеликани, което ще помогне да се планират и предприемат бъдещи природозащитни мерки за тяхното опазване.


Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Партньори по проекта, освен БДЗП, са Природен парк „Персина“, Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта.

Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Снимки: bspb.org



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за обилни валежи е подаден за 7 области на юг и по Черноморието

В събота , 20 април, минималните температури в страната ще са между 2 и 7°, в някои котловини на югоизток и до 0°, в София 2°. През деня на изток ще е облачно с валежи от дъжд, на места значителни. На запад до обяд ще има разкъсана облачност, после..

публикувано на 19.04.24 в 20:10

България днес - 19 април 2024 г.

В "България днес" на 19 април говорим за успеха на българката Албена Василева от Чикаго, представяме ви уникалната изложба на автентични български килими, изложена в Париж и правим виртуално пътешествие до Казанлъшката гробница, открита на днешната..

публикувано на 19.04.24 в 19:00
Андрей Пленкович

По съседски: Събития с балкански адрес

В изборната битка между премиер и президент в Хърватия печели премиерът Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и президентът Зоран Миланович се изправиха един срещу друг на извънредни парламентарни избори в страната. Борещият се за..

публикувано на 19.04.24 в 10:45