Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Поставиха за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан

Снимка: bspb.org

В края на февруари екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) успешно постави за първи път сателитен предавател на къдроглав пеликан в района на Атанасовско езеро край Бургас. Предавателят тежи 33 грама и е поставен на участък от крилото на птицата, така че да не създава неудобство при полет и плуване. Екипът на БДЗП е маркирал пеликана и с цветни пръстени, като преди това птицата е била прегледана и измерена. Това е четвъртият уловен за този сезон къдроглав пеликан от експертите на БДЗП, като предишните птици са били маркирани само с цветни пръстени.

Улавянето и маркирането на възрастни пеликани се прави за първи път в България и е голям напредък в изследването на този рядък вид. Чрез данните от пръстените и сателитната телеметрия учените ще се запознаят подробно с местообитанието и заплахите за този вид пеликани, което ще помогне да се планират и предприемат бъдещи природозащитни мерки за тяхното опазване.


Изследването на вида чрез сателитна телеметрия, се осъществява в рамките на международния проект „Опазване на къдроглавия пеликан по Черноморско-средиземноморския прелетен път“, финансиран по програма LIFE на ЕС. Партньори по проекта, освен БДЗП, са Природен парк „Персина“, Румънското орнитологично дружество (SOR), Гръцкото орнитологично дружество (HOS), Rewilding – Украйна и Rewilding – Дунавска делта.

Скоро данните от предавателя ще бъдат качени на сайта на проекта и ще може в реално време да се следят придвижванията на птицата.

Снимки: bspb.org

Още от категорията

Класни стаи на открито – да дадем чист въздух на българското образование

След като стана ясно, че от 12 април се възстановява присъственото обучение за учениците от 1 до 4 клас, и на ротационен принцип за по-големите, като първи в класните стаи се завръщат тези от 7,8 и 10 клас, отново дойде ред да поговорим за родната..

публикувано на 12.04.21 в 11:13

Почти равен брой новозаразени и излекувани от Covid-19

462 нови случаи на коронавирус са установени през изминалото денонощие от направените 3658 тестове, показват данните на Eдинния информационен портал. Положителните проби се равняват на близо 13%. Най-много новозаразени има в София – 143, в..

публикувано на 12.04.21 в 08:38

Разхлабват част от ковид мерките у нас

От днес, 12 април, отварят врати гoлeмитe нexpaнитeлни мaгaзини, нo c ycлoвиe зa диcтaнция мeждy клиентите в тях.  Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия, при използване до 30% от капацитета на помещенията, физическа..

публикувано на 12.04.21 в 08:15