Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНР участва в европейски музикални проекти по повод 8 март

Снимка: архив

„Жените в музиката“ е проект на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който представя постиженията на жените като артисти, композитори, диригенти, автори на текстове и аранжименти. За втора поредна година инициативата е свързана и с Международния ден на жените - 8 март, призовавайки всички европейски радиостанции на тази дата да излъчват музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове.

Българското национално радио се включва с песента „Унесено се вгледах в небесата“ в изпълнение на Сребрина Минева от състава на Смесения хор на БНР и пианистката Моника Гвоздева, корепетитор на хора.


Текстът е на известната българска поетеса Дора Габе, музиката – на Емелина Горчева, лауреат на редица международни конкурси за композиция, главен асистент по камерно пеене в НМА „Панчо Владигеров“. Нейни произведения са звучали в САЩ, Канада и много европейски страни. 


„По покана на г-жа Любомира Александрова, диригент на Смесения хор на БНР, имах удоволствието да чуя моето произведение, претворено по различен начин и включено в програмите на БНР по този прекрасен повод – 8 март. Огромни благодарности за доверието! Безкрайно съм щастлива, че имам възможност да съм част от празника на толкова много жени. Искам да отправя и едно пожелание към нежния пол. Нека всички жени пазят своята уникалност, своята независимост! И да знаят, че притежават огромна сила – силата да се справят с толкова много дейности на толкова много поприща. Бъдете горди, че сте жени!“

Емелина Горчева
Тази година, по повод Международния ден на жените, е предвидена и дискусия, посветена на съществуващия дисбаланс между половете в обществените радиостанции в Европа, приносът на жените в музикалната индустрия, както и различни инициативи и политики, свързани с равенството между половете (Addressing the Gender Gap in Music Radio).

В празника се включва и „Международната трибуна на композиторите“  (International Rostrum of Composers - IRC) – форум, организиран от International Music Council IMC към UNESCO,  който предлага на радиостанциите, членки на EBU, рядко изпълнявани творби, създадени от жени композитори от цяла Европа.

БНР участва в проекта с творбата „Разбулване на Изида“ от Юлия Ценова (1948-2010). Произведението, създадено през 1998 г., е за алт саксофон, пиано, тромпет и звукова уредба с ехо ефекти. Проф. Ценова си отиде на 62 г., но остави значими произведения в областта на музикално-сценичните жанрове, симфонична камерна, хорова, вокално-инструментална, камерна музика, поп и джаз пиеси. Тя имаше и дългогодишна практика като джаз пианистка, преподаваше в катедра „Поп и Джаз“ на Националната музикална академия. Юлия Ценова е единствената жена, приета в класа по композиция на класика на българската композиторска школа Панчо Владигеров – факт, който е признание за нейните качества, но едновременно с това е показателен за обществените нагласи по отношение на половите различия не само у нас.

Снимки: архив, личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05