Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стремително покачване на смъртността от Covid-19

Съмнителната партида на AstraZeneca не е опасна, според Европейската агенция по лекарствата

Снимка: БТА

С 53% е нараснала смъртността от коронавирус в сравнение с миналата седмица, съобщи на редовния брифинг за разпространението на коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб (НОЩ). От две седмици се наблюдава експоненциално нарастване на случаите и в момента 395 на всеки 100 хил. души са с Covid-19, което означава повишение с 38%.

Ген. Венцислав Мутафчийски
Броят на настанените в болница се е увеличил с 12% за последните седем дни и вече има болници с изчерпан капацитет. Във Военномедицинската академия в София например тази сутрин е имало само пет свободни места, каза още ръководителят на НОЩ. Той предупреди, че „нещата не вървят в правилната посока” и трябва да се вземат мерки, защото свободните болнични легла свършват и много хора ще останат без лечение. 58% от леглата за неусложнени пациенти в момента са заети и 65% за хората в интензивни отделения.

Когато обществото е готово да повярва в противоепидемичните мерки и да ги спазва, те ще бъдат взети”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в отговор на въпрос защо не се предприемат по-строги действия на национално ниво предвид стремителното нарастване на броя на заразените и на починалите. По думите му, няма как да се приложат мерки там, където хората не вярват в тях. „Не закъсняваме с въвеждането им, ако се наложи, ще се вземат”, каза още министърът, подчертавайки, че обществото ни не е готово за пълен локдаун.

Що се отнася до блокираната партида с ваксини на AstraZeneca в Австрия заради два случая с тежки усложнения след имунизация, която е използвана и у нас, Европейската агенция по лекарствата не препоръчва спирането й. Не е намерена причинно-следствена връзка между ваксинацията и състоянието на двамата души, информира Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Богдан Кирилов
У нас почти всичките 31 200 дози от партидата са употребени, но няма притеснение за безопасността на ваксинираните, увери той.

Не всички членове на секционни избирателни комисии са ваксинирани – според плана това трябваше да стане до 5 март, каза здравният министър. Той добави, че за всеки от тях се пазят по две дози от ваксината. На брифинга стана ясно още, че утре (12.03) ще получим 31 200 дози от ваксината на AstraZeneca, а в понеделник – 21 060 от препарата на Pfizer/BioNTech. В момента страната ни заема 16-о място по брой на заболелите от коронавирус в Европейския съюз и 5-о място на Балканите.

Снимки: БТА и БГНЕС


Още от категорията

Започна актуализацията на Google Maps и Street View в България

Автомобилите на Гугъл отново са в България и до месец октомври ще актуализират картите си. Последно подобна актуализация за Google Maps и Street View у нас е правена през 2019-а, но тази година тя ще бъде много по-мащабна и ще включва съвсем нови..

публикувано на 13.05.21 в 13:58

Под 6 на сто са новозаразените с коронавирус за денонощието

657 са новите случаи на C ovid -19 в страната сочи Единният информационен портал. При направени 11 106 теста за денонощието позитивни са 5,9% от пробите . В столицата новите случаи са 151, в Пловдив - 64, във Варна – 55, а в Благоевград – 44...

публикувано на 13.05.21 в 09:05

БХК: 2020-а постави сериозни предизвикателства към правата на човека в България

Пандемичната 2020 година показа колко важен е въпросът за точния баланс между ограничаване на правата на гражданите и опазване на здравето на населението. Бяхме свидетели на затваряне на държави, невъзможност за пътувания и преминаване на..

публикувано на 12.05.21 в 11:48