Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емблематични археологически обекти влизат в онлайн рекламна кампания

Перперикон
Снимка: БГНЕС

След успешната кампания на туристическото ни министерство съвместно с Асоциацията на екскурзоводите за популяризиране на малко известни кътчета на България, сега иде ред на културно-историческото ни наследство. Тези дни ведомството лансира нова инициатива. Тя има за цел да привлече вниманието към някои от най-емблематичните ни археологически обекти.

Кампанията предвижда изготвяне на шест кратки видеа на български и на английски език с любопитна информация за въпросните забележителности от различни епохи. Видеата ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали с идеята да се споделят от милиони потребители у нас и в чужбина. От Министерството на туризма се надяват, че онлайн инициативата ще насърчи пътуванията и извън активния летен сезон.

Проф. Николай Овчаров и Марияна Николова

Лице на кампанията е проф. Николай Овчаров. Той ще представя емблематичните археологически забележителности и, по думите на вицепремиера Марияна Николова, „с негово съдействие ще се създава продукт от най-високо качество, който да популяризира богатствата на България и да привлече повече посетители в регионите на страната“.

Обектите, включени в кампанията са същите, за които в началото на годината властта отпусна финансови средства в размер от 1,8 млн. лв. с цел проучване и развитие. Три от видеата са вече готови и и се споделят в мрежата. Предлагаме ви да ги видите:

Перперикон

Древен скален град, който е функционирал почти без прекъсване чак до Средновековието и е обвеян в загадки и митове. Намира се в Източните Родопи и се състои от мегалитно светилище, паметници от Aнтичността и средновековна крепост. През вековете Перперикон е бил населяван от траки, римляни, готи, ромеи, а по-късно и от българите.

Още за Перперикон вижте в публикацията на Радио България.

Вижте видеото:
Мисионис

Древен град, разкрит близо до днешния Търговище. Най-вероятно названието на града Мисионис, означава Мизия. Става дума за столицата на едноименната Източна римска провинция през V-VI век. Според археолозите едва 1% от целия град е разкрит. В една от базиликите те попадат на добре съхранен под отпреди 1 500 години, както и на трон, от който били водени църковните служби.

Още за Мисионис вижте в публикацията на Радио България.

Вижте видеото:

Вишеград

Рушащ се средновековен замък в Източните Родопи край град Кърджали, който предстои да бъде възстановен и обособен за туристи. На места са запазени стените с височина до 7 м. и ширина до 1.75 м. Крепостта датира най-вероятно от ХІІ-ХІІІ в., и е свързана с много важни исторически събития.

Вижте видеото:

Съставил: Венета Николова
Снимки: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над ждрела, поля и реки – къде са най-красивите панорамни площадки в България?

Можете ли да опознаете България от птичи поглед, без помощта на дрон или на летателен апарат ? Отговорът е да, панорамните площадки са именно за това. Те са изградени високо в небето и разкриват спиращи дъха гледки към ждрела, заснежени върхове,..

публикувано на 24.04.24 в 13:15

Условията за планински туризъм не са добри

В планините няма добри условия за туризъм, съобщи Планинската спасителна служба. Температурите са около нулата, облачно е и вали слаб дъжд или сняг. Наблюдават се и заледявания, тъй като на много места все още снегът не се е разтопил. Видимостта..

публикувано на 20.04.24 в 10:13

Над 190 000 туристи са посетили Банско през зимния сезон

От началото на декември 2023г. до 15 април 2024г. пиринският курорт Банско е посетен от над 190 000 туристи от страната, от съседни балкански държави, от Европа и САЩ. Нощувките през сезона са над 656 000. Българските туристи са 163 250 с над 101..

публикувано на 17.04.24 в 13:15