Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спира имунизацията с AstraZeneca и в България

Временно спира и електронният регистър за ваксиниране

| обновено на 12.03.21 в 15:26
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се спре имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба. 

Блокиране на наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 с производител AstraZeneca, нареди със заповед изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Тя е във връзка с получена информация за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март, съобщи пресслужбата на здравното министерство.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Блокирането на AstraZeneca спря и регистъра за ваксиниране

Здравният министър Костадин Ангелов подчерта, че няма притеснения за хората, които вече са ваксинирани с AstraZeneca, а спирането на препарата е само превантивна мярка. Докато има проблем с AstraZeneca, работата на електронния регистър за заявки за ваксиниране спира, уточни още Ангелов. В брифинг пред пловдивската болница „Св. Георги“ министърът обясни, че решението да се спре ваксинацията с AstraZeneca е заради случай на фатален край при жена на 57 години с много придружаващи заболявания. Очакваме заключението на съдебните медици, но категорично няма образуване на тромби, обясни министър Ангелов. По думите му, няма пряка причинно-следствена връзка на ваксинацията със смъртта на пациентката. Нейната диагноза е била остра сърдечно-съдова недостатъчност, предаде БГНЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50