Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спира имунизацията с AstraZeneca и в България

Временно спира и електронният регистър за ваксиниране

| обновено на 12.03.21 в 15:26
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се спре имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) не отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, съобщи правителствената пресслужба. 

Блокиране на наличните в страната количества от ваксината срещу Covid-19 с производител AstraZeneca, нареди със заповед изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Тя е във връзка с получена информация за настъпили недопустими нежелани лекарствени реакции при правилна употреба на ваксината и започналата в тази връзка проверка на Европейската агенция по лекарствата. Основание за заповедта е и сигнал от РЗИ-Пловдив от днес за сериозна нежелана лекарствена реакция след приложение на ваксината от вчера, 11 март, съобщи пресслужбата на здравното министерство.

Ваксините ще останат блокирани до установяване на обстоятелствата и получаване на препоръки от Комитета за лекарствена безопасност към ЕМА.

Блокирането на AstraZeneca спря и регистъра за ваксиниране

Здравният министър Костадин Ангелов подчерта, че няма притеснения за хората, които вече са ваксинирани с AstraZeneca, а спирането на препарата е само превантивна мярка. Докато има проблем с AstraZeneca, работата на електронния регистър за заявки за ваксиниране спира, уточни още Ангелов. В брифинг пред пловдивската болница „Св. Георги“ министърът обясни, че решението да се спре ваксинацията с AstraZeneca е заради случай на фатален край при жена на 57 години с много придружаващи заболявания. Очакваме заключението на съдебните медици, но категорично няма образуване на тромби, обясни министър Ангелов. По думите му, няма пряка причинно-следствена връзка на ваксинацията със смъртта на пациентката. Нейната диагноза е била остра сърдечно-съдова недостатъчност, предаде БГНЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стартира директна нискотарифна авиолиния Истанбул-София

В резултат на колективните усилия на много институции от 1 май 2024 г. стартират директните полети на нискотарифната авиокомпания "Пегасус" между Истанбул и София. Това съобщават във Фейсбук от Посолството на България в Турция. Редовните полети ще..

публикувано на 25.04.24 в 16:15

Миньори блокираха центъра на София срещу либерализацията на тока и съкращенията

Хиляди миньори и енергетици, членове на двата профсъюза КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест в пространството между сградите на Народното събрание и Министерския съвет в София. Протестиращите настояха парламентът да гласува отлагане на..

публикувано на 25.04.24 в 15:08
Ангел Кунчев

Намираме се в началото на национална епидемия от коклюш

Близо 400 случаи на коклюш са регистрирани, намираме се в началото на национална епидемия, заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той добави, че само в понеделник и вторник са установени нови 70 болни.  Ангел..

публикувано на 25.04.24 в 11:07