Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямо военно учение започва в Родопите

Снимка: Катя Чорова

Повишаването на взаимодействието и оперативната съвместимост на различни формирования при действия в планински зимни условия на надморска височина над 2 000 метра е основната цел на съвместната подготовка „Родопи - 21“, която ще се проведе от 15 до 27 март 2021 г. в района на Смолян.

В учението ще се включат над 240 военнослужещи от сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, логистичния модул от 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“, Военномедицинска академия в София и от Центъра на НАТО за изследване, изграждане и усъвършенстване на способностите за водене на планинска война (NATO MW COE) в Словения, съобщават от Министерство на отбраната.

По време на подготовката ще се изпълняват задачи по стрелба, патрулиране, оцеляване, търсене и спасяване на затрупани хора от лавина, оказване на първа медицинска помощ на пострадал в лавинен инцидент и медицинска евакуация с моторна шейна и хеликоптер.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рок легенди от DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT са специални гости на "Фестивала в долината на виното“

На голямата сцена на четвъртото издание на "Midalidare - Rock in the Wine Valley" от 12 до 14 юли, наред с хедлайнърите  DEEP PURPLE, MR. BIG и ACCEPT ,   участват още 13 банди от чужбина, сред които Axel Rudi Pell, Hammerfall, Beast in Black, The..

публикувано на 12.07.24 в 06:15

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 8

В осмия брой на предаването с водещ Красимир Мартинов разказваме за б ългарските стъпки в далечна Бразилия, описани в книгата на Даниел Методиев. От Венета Николова научаваме какво  предлага българската закусвалня на Шошана в Сао Пауло, а с..

публикувано на 11.07.24 в 12:00

Сървайвър по български или как оцеляват хората от с. Радево

Село Радево се намира в Североизточна България, в община Аксаково, недалеч от морската ни столица Варна. Разстоянието е около 30-40 мин. път с кола. В Радево постоянно има не повече от 60 жители, като повечето са на възраст над 60-70 години, а за..

публикувано на 11.07.24 в 10:25