Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Проф. Жени Захариева - с Почетния знак на президента

Проф. Жени Захариева
Снимка: Полина Тодорова

Видната българска пианистка проф. Жени Захариева ще бъде удостоена с Почетния знак на президента, съобщиха от президентския прессекретарит. Държавният глава Румен Радев ще й връчи наградата днес на церемония в Гербовата зала на президентството. 

Проф. Жени Захариева е позната от многобройните си концерти в Европа, Америка, Далечния Изток и Африка, както и с педагогическата и звукозаписната си дейност. Българката е инициатор за възстановяването на легендарното пианофорте на Клара Шуман в Браниц Шлос (Германия) и става първия пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. Пианистката е носител на множество наши и чуждестранни награди.

Още от категорията

Изберете любимите си български песни от „Евровизия"

През 2021 г. отбелязваме 65-годишнината от провеждането на песенния конкурс на „Евровизия“ . По този повод колегите от Нидерландското радио и телевизия NPO са създали специална дигитална платформа , на която зрители и слушатели от държавите..

публикувано на 07.05.21 в 13:24

Верка Сидерова: Животът те учи на всичко

Привилегия е да познаваш  Верка Сидерова, чест е да те приеме в дома си, щастие е да се радваш на песните ѝ, които топлят сърцата на поколения българи. Нейното име е в учебниците по музика, записано е в летописа на Националния фолклорен ансамбъл..

публикувано на 26.04.21 в 12:26

Честит рожден ден, Лили!

В историята на българската поп музика наистина няма друг артист с подобна биография. Ако приемем, че кариерата ѝ започва в началото на 60-те години на ХХ век, то Лили Иванова е на сцената цели шест десетилетия. Момиче, родено в обикновено семейство,..

публикувано на 24.04.21 в 00:16