Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Жени Захариева - с Почетния знак на президента

Проф. Жени Захариева
Снимка: Полина Тодорова

Видната българска пианистка проф. Жени Захариева ще бъде удостоена с Почетния знак на президента, съобщиха от президентския прессекретарит. Държавният глава Румен Радев ще й връчи наградата днес на церемония в Гербовата зала на президентството. 

Проф. Жени Захариева е позната от многобройните си концерти в Европа, Америка, Далечния Изток и Африка, както и с педагогическата и звукозаписната си дейност. Българката е инициатор за възстановяването на легендарното пианофорте на Клара Шуман в Браниц Шлос (Германия) и става първия пианист, изнесъл концерт и записал компактдиск на този инструмент. Пианистката е носител на множество наши и чуждестранни награди.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Яз ти постилам" – модерен прочит на популярната фолклорна песен от Пиринския край

Продуцентът Атанас Зайков – Atazar  и дуетът Бисера и Лидия ни представят красивия български фолклор, облечен в звуците на нашето съвремие. Песента "Яз ти постилам" носи духа на типичния deep house стил, но звуците на виолата проникват и достигат..

публикувано на 10.08.24 в 10:15

Певецът Стефан Илчев с музикално завръщане в родния му Бургас

Завръщането към корените винаги е носило вълнение, особено за артистите. Така е и при Стефан Илчев – любимият не само на родния си Бургас, но и на българската и чуждестранната публика млад певец, който е подготвил специален концерт, озаглавен..

публикувано на 09.08.24 в 10:15

"Феникс"

Младата Жаклин Таракчи пее от малка и вече е натрупала множество награди, но доби популярност най-вече като победител в "Гласът на България" 2022. Дебютният ѝ сингъл "Какао" е създаден от екипа на продуцента Игор Марковски по музика и текст на..

публикувано на 06.08.24 в 10:15