Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Александър Земцов: Обичам България, искам повече българска музика

Александър Земцов
Снимка: БГНЕС

Само няколко дни престой в София успяха да поберат поне три важни музикални събития с участието на известния виолист и диригент Александър Земцов. В зала „България“ той дирижира програма на Софийската филхармония, със солист легендарният Миша Майски.

Това е вторият концерт на Майски и Земцов у нас, предишният беше със Симфоничния оркестър на БНР. Може би трябва да припомним, че двамата сравнително често работят заедно и до голяма степен гостуването на големия виолончелист дължим на добрата им съвместна работа и професионално приятелство.

Александър Земцов записа за БНТ две нови български творби, заедно с кларинетистката Деница Лафчиева и пианистката Борислава Танева, автор на една от пиесите. Записите, които скоро ще бъдат излъчени, са световна премиера на произведенията. Часове преди да отпътува, той проведе майсторски клас по виола в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Получи и почетния знак и грамота на ректора на Академията за изключителен принос към музикалната култура.


Между ангажиментите си Александър Земцов даде кратко интервю за Радио България:

„Много обичам България, обичам страната, хората. Гражданин съм на две държави – Германия и Русия. Но не мога да кажа, че съм абсолютен немец  в Германия, нито стопроцентов руснак в Русия, в която живях до 16-годишната си възраст. В България ми харесва това съчетание на славянските топлота и сърдечност с европейските представи и ценности. Всички знаят, че моята съпруга Деница Лафчиева е българка. Ние скоро ще празнуваме 10 години от сватбата, а се познаваме от 14. Така че, аз съм български зет и може да ми вярвате. Обичам да свиря и дирижирам в България, обичам да си почивам тук, обичам да си говоря с хората, обичам българската храна.“

Александър сподели и възторга си от личността на Миша Майски и възможността да работи с такъв музикант:


„Миша е невероятен човек, наред с огромната му личност на музикант, той изключително много подкрепя младите си колеги. Скоро ми разказваше как през 1978 г. е свирил с Марта Аргерич, а аз съм роден през тази година. Работата с него е изява на щедростта му – всеки път научаваш нещо ново, получаваш вдъхновение, знания, нови виждания. Беше много вълнуващо и сега, на концерта в София, както и всеки път, когато съм на една сцена с него. А след концертите винаги следват незабравими вечери, с интересни разговори, много анекдоти. Всичко това изпълва душата ми с най-позитивни чувства.“

Забележително е, че Александър, без да е учил специално и без това да е основният език в семейството, говори прекрасно български, в което се убедиха всички, присъствали на майсторския му клас. Той познава творчеството на много български композитори, а преди време беше пръв изпълнител на Концерт за виола и оркестър на Емил Табаков.

Много обичам музика, която се базирана на народни мотиви – казва Александър Земцов. – Например Бела Барток, който е претворил унгарски, румънски, български фолклор. Разбира се, харесвам великия Панчо Владигеров, както и много други съвременни композитори – не бих пропуснал Емил Табаков и Добринка Табакова, която прави забележителна кариера в Лондон. За мен беше много вълнуваща срещата с музиката на  Димитър Ненов, която открих за себе си. Прекрасно използване на оркестъра, високо равнище. Не мога да изброя всички, защото имената на българските композитори от ХХ и ХХI век са много. Бих искал по-често да дирижирам български произведения. Следващия път когато имам концерт тук, бих искал да изпълня българска творба, искам да звучи повече българска музика. Иска ми се и тук, в България, да има повече ценители на българската музика, да има все повече млади композитори, които, без да губят своите традиции, да творят нова музика и да кажат своята нова дума в музиката на ХХI век.“

Снимки: БГНЕС, Албена Безовска, binar.bg

Още от категорията

Изберете любимите си български песни от „Евровизия"

През 2021 г. отбелязваме 65-годишнината от провеждането на песенния конкурс на „Евровизия“ . По този повод колегите от Нидерландското радио и телевизия NPO са създали специална дигитална платформа , на която зрители и слушатели от държавите..

публикувано на 07.05.21 в 13:24

Верка Сидерова: Животът те учи на всичко

Привилегия е да познаваш  Верка Сидерова, чест е да те приеме в дома си, щастие е да се радваш на песните ѝ, които топлят сърцата на поколения българи. Нейното име е в учебниците по музика, записано е в летописа на Националния фолклорен ансамбъл..

публикувано на 26.04.21 в 12:26

Честит рожден ден, Лили!

В историята на българската поп музика наистина няма друг артист с подобна биография. Ако приемем, че кариерата ѝ започва в началото на 60-те години на ХХ век, то Лили Иванова е на сцената цели шест десетилетия. Момиче, родено в обикновено семейство,..

публикувано на 24.04.21 в 00:16