Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Земцов: Обичам България, искам повече българска музика

Александър Земцов
Снимка: БГНЕС

Само няколко дни престой в София успяха да поберат поне три важни музикални събития с участието на известния виолист и диригент Александър Земцов. В зала „България“ той дирижира програма на Софийската филхармония, със солист легендарният Миша Майски.

Това е вторият концерт на Майски и Земцов у нас, предишният беше със Симфоничния оркестър на БНР. Може би трябва да припомним, че двамата сравнително често работят заедно и до голяма степен гостуването на големия виолончелист дължим на добрата им съвместна работа и професионално приятелство.

Александър Земцов записа за БНТ две нови български творби, заедно с кларинетистката Деница Лафчиева и пианистката Борислава Танева, автор на една от пиесите. Записите, които скоро ще бъдат излъчени, са световна премиера на произведенията. Часове преди да отпътува, той проведе майсторски клас по виола в НМА „Проф. Панчо Владигеров“. Получи и почетния знак и грамота на ректора на Академията за изключителен принос към музикалната култура.


Между ангажиментите си Александър Земцов даде кратко интервю за Радио България:

„Много обичам България, обичам страната, хората. Гражданин съм на две държави – Германия и Русия. Но не мога да кажа, че съм абсолютен немец  в Германия, нито стопроцентов руснак в Русия, в която живях до 16-годишната си възраст. В България ми харесва това съчетание на славянските топлота и сърдечност с европейските представи и ценности. Всички знаят, че моята съпруга Деница Лафчиева е българка. Ние скоро ще празнуваме 10 години от сватбата, а се познаваме от 14. Така че, аз съм български зет и може да ми вярвате. Обичам да свиря и дирижирам в България, обичам да си почивам тук, обичам да си говоря с хората, обичам българската храна.“

Александър сподели и възторга си от личността на Миша Майски и възможността да работи с такъв музикант:


„Миша е невероятен човек, наред с огромната му личност на музикант, той изключително много подкрепя младите си колеги. Скоро ми разказваше как през 1978 г. е свирил с Марта Аргерич, а аз съм роден през тази година. Работата с него е изява на щедростта му – всеки път научаваш нещо ново, получаваш вдъхновение, знания, нови виждания. Беше много вълнуващо и сега, на концерта в София, както и всеки път, когато съм на една сцена с него. А след концертите винаги следват незабравими вечери, с интересни разговори, много анекдоти. Всичко това изпълва душата ми с най-позитивни чувства.“

Забележително е, че Александър, без да е учил специално и без това да е основният език в семейството, говори прекрасно български, в което се убедиха всички, присъствали на майсторския му клас. Той познава творчеството на много български композитори, а преди време беше пръв изпълнител на Концерт за виола и оркестър на Емил Табаков.

Много обичам музика, която се базирана на народни мотиви – казва Александър Земцов. – Например Бела Барток, който е претворил унгарски, румънски, български фолклор. Разбира се, харесвам великия Панчо Владигеров, както и много други съвременни композитори – не бих пропуснал Емил Табаков и Добринка Табакова, която прави забележителна кариера в Лондон. За мен беше много вълнуваща срещата с музиката на  Димитър Ненов, която открих за себе си. Прекрасно използване на оркестъра, високо равнище. Не мога да изброя всички, защото имената на българските композитори от ХХ и ХХI век са много. Бих искал по-често да дирижирам български произведения. Следващия път когато имам концерт тук, бих искал да изпълня българска творба, искам да звучи повече българска музика. Иска ми се и тук, в България, да има повече ценители на българската музика, да има все повече млади композитори, които, без да губят своите традиции, да творят нова музика и да кажат своята нова дума в музиката на ХХI век.“

Снимки: БГНЕС, Албена Безовска, binar.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Аз и ти" - Дует Мания

Дует Мания е тук с нова песен, този път в сътрудничество с Диян Савов - DJ Dian Solo. Даниела Петкова и Юлия Димитрова са две сестри, израснали в семейство на музиканти. От малки се насочват по пътя на музиката, като Даниела свири и на саксофон. От..

публикувано на 21.04.24 в 10:15

Песента свързва младата Виктория Асенова с автори на хитове в Италия

Когато човек открие таланта в себе си, нищо не е в състояние да го спре да се развива и да върви по пътя на мечтите. Дарба да пее и да се изявява на сцената притежава младата изпълнителка Виктория Асенова. Тя е започнала да се занимава с музика още в..

публикувано на 20.04.24 в 07:05

"Любовта" – нов сингъл от група Фанданго

Група Фанданго представя "Любовта" – нов сингъл от наскоро издадения албум "Като птиците". Това е една от последно записаните за албума песни. Автор на музиката и текста е фронтменът на Фанданго – Христо Стефанов, аранжиментът е на цялата група...

публикувано на 19.04.24 в 10:15