Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Наум Шопов: Повече от всякога трябва да сме внимателни един към друг

Снимка: Facebook /@naumhshopov

Освен върху здравната система, натискът породен от Covid-19, оказва влияние и върху всички останали секторни политики по света и у нас. Цялостна картина и оценка на последствията от ограничителните мерки, наложени върху работата на малкия и среден бизнес, все още не може да бъде направена. Данните, свързани с безработицата в страната постоянно се изменят, но едно е ясно - проблемът е сериозен. Решението изисква както целенасочена държавна политика, така и лична инициатива от страна на гражданите. Опит в тази насока прави и актьорът Наум Шопов, който с екип от съмишленици създава платформа в помощ на заетите в сферата на свободните професии.

„Аз имам такава идея от 5-6 години насам, но все не ми достигаха време, търпение и финансови средства, за да я осъществя. За щастие преди около година и половина, започнахме да работим по нея. Идеята е чрез платформата да се обединят в едно общество най-различни хора от свободните професии и малките бизнеси, и да се възползват от различни услуги, предлагани от тях. Само през втората половина на 2020 г., над 130 000 души са били съкратени. Наша цел е да помогнем на онези в трудно положение, да намерят клиенти за своя бизнес или свободна практика и това да им позволи да продължат напред.”

Актьорът е убеден, че въпреки страха за утрешния ден, темата за работа с потенциал да носи допълнителен доход, ще остане актуална и в бъдеще. Затова и броят на регистрираните към момента в платформата 9000 души ще продължава да расте.

Наум Шопов е от младото поколение български актьори, които без страх се впускат в различни предизвикателства. Името му прави директна препратка към личността на една от емблематичните фигури в българския театрален живот - дядо му Наум Шопов, определян като „актьор с титанична сила на сцената”. Баща му Христо Шопов също е актьр от звездна величина. И макар сцената и киното да присъстват в живота му от най-ранна възраст, младият Наум Шопов избира да се отдаде на още една страст, чийто наченки открива още като ученик. „Беше ми изключително интересно да знам как работят клетките и каква е логиката на процесите в живота“- обяснява той афинитета си към природознанието и биологията. Затова кандидатства „Медицина“. Дипломира се преди две години, но все още не е започнал необходимата специализация. За сметка на това стана популярен сред българската телевизионна публика именно чрез ролята си на лекар, но в телевизионен сериал.

Признава, че не е имал възможността да бъде в „окото на бурята“ сред своите колеги медици. Въпреки това е убеден, че случващото се ги е променило и „научило на два пъти повече дисциплина”.

„През последната година може да се каже, че лекарите работеха в едно военно положение. Много тежки условия, много часове с пациенти с усложнена клинична картина. Едно от хубавите неща на подобни тежки ситуации е, че дават много опит и знания на хората, които преминават през тях.”

Пандемии е имало десетки пъти в историята на човечеството. „Въпросът е колко рано ги овладяваме и вземаме необходимите мерки за целта“ – категоричен е Шопов. Друг урок, който обществото следва да научи от настоящото изпитанието е значението на понятието солидарност и докъде се простират нейните граници:

„Смятам, че солидарността е хубава дума, само че тя има едно натрупване и на хората им писва. Кара ги да спрат да бъдат такива, както и толерантни към околните. Това е особено видимо във времена, когато са изправени пред силен стрес от всякакво естество. Затова е необходимо да бъдем внимателни един към друг повече от всякога. Знаете, че като се натрупа напрежение, понякога се показват черти от характера, които никак не са красиви.”

Снимки: Facebook /@naumhshopov



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Анита Екенова

Анита Екенова от Лион: С народния танц на сцената усещам, че нося цяла България със себе си

Ако българската държава трябваше да инвестира средства, за да направи 11 събития, посветени на българските празници и фолклор в Милано, да организира още толкова прояви в Мюнхен, в Копенхаген, в Лион, Атина или където и да било още в Европа, какъв ли..

публикувано на 21.03.24 в 06:30

Пътешественичката Изабела Шопова направи кисело мляко в условия, близки до тези в Космоса

Едва ли има момче, което да не е пожелавало да стане космонавт. Макар и по-рядко, такива стремежи имат и момичетата. Сред тях е и пътешественичката Изабела Шопова, чийто най-голям герой в детството е Юрий Гагарин . Жената описва пътуванията си и в..

публикувано на 18.03.24 в 11:05

София Илиева – българката от Марбея, която ни учи на добри обноски

Красива, стройна жена с изтънчено излъчване показва как с финес да облечем дамското си палто или къде е правилно по етикет да седнем на маса за двама в ресторант. Тези видео-уроци, поднесени с усмивка и лекота, откриваме в социалните мрежи в..

публикувано на 12.03.24 в 11:25